Mihin suuntaan maailma menee 2024?

Tämä vuosi lähestyy jo loppuaan ja uusi kurkkii nurkan takana. Mihin maailma kääntyy ja mitä kaikkea tulee tapahtumaan. Onneksi meillä ei ole selvännäkijän kristallipalloa mistä katsoa. Mitä Suomelle tapahtuu vuoden kuluessa? Sitäkään emme tiedä. Nyt tällä hetkellä tilanne ei näytä kovin helpolta. EU:n on oltava vahvempi ja otettava vahvan johtajan rooli. Tulevalta presidentiltä vaaditaan paljon, ei tule olemaan helppo rasti tuo tehtävä.

Euroopan ja Pohjoismaiden puolustuksesta on pidettävä hyvää huolta, jos Yhdysvaltain kiinnostus Eurooppaa kohti hiipuu. Tämäkin on aivan mahdollista, jos presidentti Yhdysvalloissa vaihtuu. Trump voi hyvin todeta, että Eurooppa voi ihan itse hoidella omat asiansa. Välillä tuntuu, että tämä on kuin jotain yksi – risti – kaksi peliä kuka voittaa ja kuka häviää. Riippuuko siitä koko maailman tulevaisuus. Kuinka voi olla mahdollista että yksittäiset ihmiset kuten Unkarin presidentti voivat omalla toiminnallaan omata niin paljon valtaa, että kun päättävät mitä eivät halua tai haluavat, pomputtavat kaikkia muita maita niin kuin tahtovat. Tuntuu siltä, että maailma on täynnä diktaattoreja, jotka taistelevat vallastaan vaikka heidän ei tarvitsisi taistella yhtään mistään.

Tuntuu jotenkin kauhealta lukea kuinka aseteollisuutta on vahvistettava. Maailmaan tarvitaan valtava määrä aseita. Suomikin on jo päättänyt lisätä ammustuotantoaan rutkasti. Elämme maailmassa jossa mietitään aseita, sotaa ja kuka voi hyökätä mihinkin. Kun niin paljon haluaisi miettiä rauhaa ja sitä, että kaikilla olisi turvallinen olla ja elää ympäri maailman. Elämme vaikeita aikoja.

Onneksi kaiken keskellä on myös aina toivoa. Kuulin juuri uutisista, että Ukrainalaisilla on helpompi joulu verrattuna vuoden takaiseen. Silloin Venäjä hyökkäsi heidän energiaan ja nyt tänä jouluna Kiovassakin voidaan polttaa jouluvaloja. Valo tuo toivoa. Uusi vuosi tuo aina toivoa tullessaan. Enemmän kuin mitään toivon sotien loppuvan ja rauhan alkavan. Tällä hetkellä toiveeni toteutuminen ei näytä olevan kovin mahdollinen ensi vuoden aikana. Aina voi kuitenkin toivoa!

Pidetään huolta itsestämme ja ihmisistä ympärillämme

Ihmiset ovat tärkeitä. Luonto on tärkeä, elämä on tärkeä. Nyt jos koskaan tarvitaan kykyä nauttia pienistä arjen hetkistä. Ei onneksi tarvitse suorittaa yhtään joulun aikaa,. Kaikkein ihaninta on kun tietää ettei tarvitse tehdä mitään erityistä.

Kuinka voit nauttia enemmän arjesta, joulusta, päivistä ja elämästä? Tässä muutama ajatus tämän kaiken keskelle.

  1. Aloita päiväsi jollain ihanalla pienellä positiivisella hetkellä ja tee siitä itsellesi rutiini. Se voi olla esimerkiksi pieni aamukävely, kahville pysähdys matkalla töihin, pieni aamu jumppa, lehden lukeminen ihan kaikessa rauhassa ilman minkäänlaista kiirettä. Jotain mikä tuntuu sinusta positiiviselta ja tuntumaan olosi miellyttäväksi.
  2. Ole läsnä kaikissa hetkissä päivässäsi. Opettele läsnäoloa ja nauti siitä hetkestä. Jos syöt, keskity syömään. Nautiskele ruuan mausta ja anna itsellesi lupa rauhoittua keskittymään vain ruokaan. Teet päivän aikana mitä tahansa, keskity aina siihen mitä teet. Uskalla keskittyä myös rentoutumiseen eli ota omia pieniä hetkiä pitkin päivää jolloin keskityt vain omaan itseesi. Nämä voivat olla vaikka minuutin pituisia, kunhan olet itsesi kanssa läsnä silloin . Pienet tauot auttavat sinua voimaan paremmin.
  3. Pysähdy välillä päivän aikana miettimään mikä on hyvin juuri tällä hetkellä. Kun alat tunnistaa kaikki hyvät hetket, saat lisää energiaa ja mielenrauhaa. Päivä koostuu erilaisista tekemisistä ja hetkistä, jokainen niistä on sinua varten.
  4. Yritä joka päivä löytää ainakin pieni aika, jolloin teet juuri sitä mitä haluat. On se sitten harrastus, ulkoilu tai kylpy. Sohvalla istuminenkin voi olla juuri se mitä haluan tehdä. On se mitä tahansa, ota joka päivä hetki itsellesi.
  5. Anna itsellesi lupa hengittää joulun tunnelmaa. Siihen ei tarvita kalliita lahjoja, paljon ruokaa, viimeisen päälle siivoamista tai yleensäkään mitään erityistä. Sitä voi vain istahtaa ja katsoa ulos pimeään sekä todeta että nyt on joulu.

Arjesta nauttiminen ja siihen keskittyminen on taito herätä joka päivä uuteen elämään ja iloita yksinkertaisista pienistä asioista omassa elämässä. Se on taito arvostaa omaa arkea. Se on taito nähdä mahdollisuuksia ja pieniä ilon hetkiä kaiken keskellä. Se on taito olla tässä ja nyt.

Ihanaa joulua ja menestyksellistä vuotta 2024 kaikille lukijoillemme!

Jätä kommenttisi