Mielikuvaharjoittelu eli visualisointi voi olla apu monenlaisiin tilanteisiin

Urheilussa käytetään nykyään paljon mielikuvaharjoittelua. Siitä on hyötyä muuallakin kuin urheilussa. Teen itsekin mielikuvaharjoittelua aina ennen kisoja. Suoritan kisarataa mielikuvaharjoituksena moneen, moneen kertaan useampana päivänä. Tämä auttaa tosi paljon kilpailusuorituksessa. On tavallaan käynyt koko kisan läpi moneen kertaan ja hionut omaa tekemistään ennen varsinaista koitosta.

Mielikuvaharjoittalua voi käyttää ihan kaikkeen. Sen avulla voi harjoitella esiintymistä, asiakaskäyntiä, harrastuksen aloittamista, vaikean tai helpon tehtävän tekemistä, siivousta, ikkunan pesua, neuvottelutilannetta eli ihan mitä vaan. Mielikuvaharjoituksesta on hyötyä ihan arkisissakin asioissa. Jos vaikka pelkäät hammaslääkärille menoa. Voit mielikuvaharjoittelun kautta helpottaa pelkoasi. Urheilijat hyödyntävät mielikuvaharjoittelua huippusuoritukseen valmistautumisessa.

Kuvitellaan että olet menossa asiakasneuvotteluun. Voit mielikuvaharjoituksen avulla käydä läpi millainen olet tilanteessa. Kuinka asiantunteva, itsevarma ja samaan aikaan rento. Voit kuvitella tapaamisen tunnelman olevan postiivinen ja innostava, oman esityksesi esityksen, vuorovaikutteisen mielenkiintoisen keskustelun. Voit siis käyttää mielikuvaharjoittelua vahvistaaksesi omaa fiilistäsi, osaamistasi ja paltsuun valmistautumista. Voit mielikuvaharjoittelun kautta vahvistaa omaa fiilistäsi ja itsetuntoasi tilannetta varten.

Mielikuvaharjoittelu asiakastapaamisesta auttaa aivoja sopeutumaan tilanteeseen etukäteen ja vähentää jännittyneisyyttä. Sinähän olit jo tässä tilanteessa mielikuvissasi. Olet varmempi ja sinun on helpompi esittää asiasi kun olet jo käynyt tilanteen läpi mahdollisesti useampaan kertaan.

Tee visualisointiharjoitus

Ota tähän aikaa. Etsi rauhallinen paikka. Tarkoituksena on elää tilanne mahdollisimman aidosti omassa mielessä ja käyttää kaikkia aisteja. Tarkoitus on elää tilanne mielikuvissasi mahdollisimman todellisena. Mitä tarkemmin pystyt tähän sitä vahvempi kokemus on. Käytä apuna kysymyksiä esimerkiksi mitä näet? Millaisena näet? Miltä tuntuu? Millaisia tunteita herättää? Mitä kuulet? Mitä haistat tai maistat?

Laita siis silmät kiinni ja käy läpi tilanne, esimerkiksi asiakastapaaminen etukäteen. Pohdi, millainen olisi onnistunut neuvottelu? Millaisia haasteita eteesi neuvottelussa voi tulla? Millaisia kysymyksiä asiakas voi tehdä? Kuinka vastaat niihin? Käy mielikuvaharjoituksena läpi koko neuvottelun eteneminen. Mitä ehdotat asiakkaalle? Kuinka hän vastaa siihen?

Alussa tämä voi tuntua vähän tyhmältä, haastavalta tai hankalalta. Mutta kun teet tätä useammin, opit käymään tilanteita läpi todellisen tuntuisesti. Harjoittelu tekee mestarin tässäkin asiassa. Se tuo positiivista fiilistä ja vaikuttaa onnistumiseesi. Kehittää osaamistasi tilanteiden suhteen.

Suosittelen kokeilemaan. Mielikuvaharjoittelu ei takaa onnistumista, mutta se lisää sen mahdollisuutta. Kaikissa suoritustilanteissa ratkaisevaa on ajatteletko pystyväsi vai et.

Jätä kommenttisi