Mentoroinnista tuli elämäntapa – Vieraskynä

Monialayrittäjä Anja Ström on tehnyt pitkän ja vaativan uran suomalaisessa ja kansainvälisessä liike-elämässä. Pyysimme Anjaa kertomaan poikkeuksellisen pitkästä mentorin taipaleestaan, hän kertoo näin:

Vuonna 1998 vastustin ponnekkaasti Naisyrittäjyyskeskuksen esittämää kutsua ryhtyä heidän ensimmäiseen mentorointiprojektiinsa yhdeksi mentoriksi. Syynä vastustukseeni oli silloinen hektinen oma yrittäjyyteni, jonka puitteissa jouduin toimimaan pitkälti ison kansainvälisen asiakkaani vaatimuksiin sopeutuen.  Kutsun minulle esittäneet naiset eivät kuitenkaan luovuttaneet, ja niin lopulta lupauduin ajatellen, että kyllä kai minä nyt yhden vuoden mentoroinnista selviän. Enpä olisi ikinä arvannut, mitä kaikkea tuohon kutsuun myöntyminen toisi tullessaan 20 seuraavan vuoden varrelle!

Tämä pilottiprojekti oli meille kaikille siihen osallistuville todella mielenkiintoinen kaikkine opetuksineen. Totesimme mm. että tarvitaan ohjeistukset sekä mentoreille että aktoreille. Ja niinpä teimme nämä yhteisvoimin. Ensimmäisen projektin päättyessä oli jo päätetty seuraavan aloittamisesta ja huomasin ikään kuin vahingossa jatkavani uudella parimentoroinnilla.

Pian huomasimme, että kokeneista ja pätevistä mentoreista oli melkoinen kysyntä ja pula, ja niin syntyi ryhmämentoroinnin konsepti. Yhden mentorin taidot voitiin näin hyödyntää jopa 4-5:lle aktorille. Siispä meitä parimentoroinneissa jo kunnostautuneita värvättiin toteuttamaan ensimmäistä ryhmämentoroinnin projektia. Konsepti osoittautui toimivaksi ja näin tämä vakiintui jatkossa toimintamuodoksi. Siinä yhteydessä sain mahdollisuuden kouluttaa sekä projektin koordinaattorin, mentorit ja aktorit Tammisaaressa järjestettävään ruotsinkieliseen ryhmämentorointiprojektiin. He halusivat tehdä projektinsa perusteellisesti ja siitä tulikin menestysprojekti.

Mitä ilmeisemmin mentorointi vei minut niin mennessään, että yhden projektin päätyttyä löysin itseni aina uudelleen aloittamassa matkaa uuden ryhmän kanssa. Vuonna 2007 osui kohdalleni mm. eräänlainen ”diplomityö”. Silloin pyydettiin mentoriksi Maahanmuuttajanaisten Yrittäjäkoulutusprojektiin, joka toteutettiin yhteistyössä Diacorin kanssa. Siinä projektissa sai kokenutkin mentori käyttää kaiken osaamisensa ja ymmärryksensä auttaakseen näitä eri maista Suomeen tulleita urheita naisia. Tuli moneen kertaan todettua, että yrittäjyys ja etenkin naisyrittäjyys on haasteellista, mutta maahanmuuttajanaisen yrittäjyys se vasta vaativa laji on.

Vuosien kuluttua olin sitten jo ilmoittanut Naisyrittäjyyskeskukseen, että oli tullut aika lopettaa mentorin ura niin kauan kun tunsin olevani vielä osaava ja kysytty. Tämä ei ilmeisesi kuitenkaan ollut tarkoitus, koska jälleen tuli uudenlaista tarvetta mentoreille. Kasvustoorin perustaja Tarja Pursiainen soitti ja kertoi uudesta Yrittäjän Ammattitutkintoon Luoville aloille perustuvasta konseptista, jonka ehtoihin kuului ryhmämentorointi. Jos joku muu kuin Tarja olisi minua pyytänyt mukaan tällaiseen, olisin siinä kohtaa melko varmasti vastannut kielteisesti. Mutta tuntien Tarjan tehokkuuden ja antautumisen työlleen ajattelin, että lähden häntä tukemaan tässäkin pilottiprojektissa. Ja kuten aina ennenkin myös tämä mentorointimuoto vei mennessään. – En näköjään ole pystynyt vastustamaan ajatusta uusien ihanien aktoreiden ja heidän mielenkiintoisten liikeideoiden parissa työskentelemisestä.

Näin mentoroinnista tuli minulle elämäntapa ja 20 vuotta kestävä haasteellinen, mutta kiehtova ja antoisa elämänvaihe. Ilonaiheita on mahtunut paljon joskin myös myötäelämistä aktoreiden kohdatessa suruja ja rankkoja vastoinkäymisiä. Suurista ilonaiheista mainittakoon se, että joistakin aktoreistani on ”kasvanut” myös mentoreita. Parempaa palkkiota mentori tuskin voi saada! Kasvustoorin toinen perustaja Merja Pesonen on yksi upea esimerkki näistä ”kasvateistani”.

Koen, että tämä blogikirjoitus on ikään kuin jäähyväiskirje tänä syksynä täyteen tulleelle 20 -vuotiselle mentorin taipaleelle. Toki on vielä joitakin projekteja työn alla. Mutta haluan käyttää tämänkin mahdollisuuden kiittää kollegoita, yhteistyökumppaneita ja aktoreita luottamuksesta ja kaikesta heidän kanssaan kokemastani!

Samalla toivotan kaikille Kasvustoorin lukijoille Ihanaa Joulun odotusta ja voimia antavaa joululomaa!

Lämmöllä

Anja Ström

Mietelause: ”Kaikella työllä on salaperäinen palkkionsa”.

Jätä kommenttisi