Mentorin päiväkirja – Etsi uusia reittejä jo ennen umpikujaa

Elämän risteyskohdissa pitäisi olla Stop-merkki. Muuten paahdamme suoraan yli ja jatkamme samalla totutulla tavalla. Oikeassa elämässä tämä Stop-merkki tulee usein liian myöhään. Kartasta olisi hyvä kurkistaa välillä  vaihtoehtoisia reittejä. Jos emme pysähdy matkan varrella pohtimaan omaa toimintaamme, paahdamme todennäköisesti suoraan yli risteyksen.

Seuraavassa mutkassa voi tulla vastaan umpikujan merkki.

Mitä, jos työpaikkani yritys päättää siirtää toiminnat uudelle paikkakunnalle tai jopa toiseen maahan? Olenko valmis muuttamaan? Mitä jos oma osaamiseni ei enää vastaakaan tulevaisuuden haasteita? Mitä jos edessä on fuusio ja oman yksikön toiminta lopetetaan? Itse yritystä pyörittävänä eteen voi tulla tilanne, jossa oman yrityksen tuotteet ja palvelut eivät enää kiinnostakaan asiakkaita. Uudet innovaatiot suuntaavat asiakkaiden ostohalut muualle.

Haluanko oikeasti itse jatkaa samassa työpaikassa, samoissa tehtävissä, samalla tyylillä? Toimiessani yrittäjänä haluanko edelleen valmistaa samoja tuotteita tai tarjota samoja palveluja asiakkaille kuin jo vuosikaudet?

Millaiselta oma elämä muuten kokonaisuutena näyttää? Kaikkeen emme voi vaikuttaa, mutta jos pysähdymme tietoisesti pohtimaan asioita, löydämme myös niitä asioita, joihin voimme vaikuttaa. Yritystoiminnassa pysähdytään/tai pitäisi pysähtyä säännöllisin välein miettimään yrityksen strategiaa ja tulevaisuutta. Liikkeelle lähdetään nykytilanteen arvioinnista. Pohditaan yrityksen sisäisiä vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Tarkastellaan yrityksen mahdollisuuksia ja asemaa markkinoilla. Pohditaan ulkoisia uhkia.

Maailma muuttuu entistä kiihtyvämmällä tahdilla. Yllätyksiä tulee emmekä osaa ennustaa tulevaisuutta. Voimme kuitenkin ennakoida asioita seuraamalla mitä tapahtuu meillä ja muualla. Tämän pohjalta kannattaa laatia suunnitelmia, skenaarioita, vähintään muutaman tulevaisuuden kuvan varalta.

Entä miten jaksaa Oy Minä Ab?

Myös omaa työminää kannattaisi pohtia samalla tavalla. Saanko toteuttaa sellaisia asioita, jotka toimeentulon lisäksi koen merkityksellisiksi itselleni? Nautinko työstäni? Tarjoaako se riittävästi haasteita? Vai onko ammattitaitoni ohittanut ”parasta ennen-päivämäärän”? Millainen stressitaso sinulla on? Onko stressitasosi koko ajan korkealla? Mikä stressaa eniten? Kiire painaa päälle, riittämättömyyden tunne vie yöunet. Aikaa muille elämän osa-alueille ei tunnu jäävän kuin vasta joskus kaukana tulevaisuudessa. Ja silloinkin siihen liittyy sana: ehkä.

Muutoksen haluaminen merkitsee usein myös jostakin luopumista. Saattaahan olla, että nykyinen työsi on ollut sinusta vuosia antoisaa. Jostain syystä koet nykyisin, että kaikki tässä hommassa on jo nähty. Toistat itseäsi etkä saa enää samanlaisia ”kiksejä” ja innostumisen hetkiä kuin joskus aikaisemmin. Ja kun ei oikein innosta, et välttämättä saa enää itseäsi tyydyttävää jälkeä aikaiseksi.

Miten aikoinaan ryhdyit nykyiseen työhösi?

Oliko se silloin toiveammatti vai ajauduitko siihen siksi, ettei ehkä muuta juuri silloin ollut tarjolla tai halusit täyttää vanhempiesi toiveet? Uuteen sukeltaminen saattaa merkitä luopumista myös nykyisen työn tuomasta asemasta ja arvostuksesta. Työkavereita ja kollegoja ei haluaisi jättää. Joku saattaa myös kokea jättävänsä toiset pulaan lähtiessään toteuttamaan omia unelmiaan. Yrittäjänä jatkat ehkä sukusi perintöä.

Kysymyksiä ja jälleen kysymyksiä pohdittavaksi. Kysymysten tarkoitus on herättää sinun sisäinen kehittämispäällikkösi pohtimaan Oy Minä Ab:n tulevaisuutta.

Onnistuneen muutoksen eteen kannattaa nähdä vaivaa

Aloita pohdinta ennen kuin olet pakon edessä joko oman itsesi tai olosuhteiden takia. Monet muutokset saattavat edellyttää valmistautumista etukäteen vaikkapa uusien tietojen tai taitojen hankinta. Se voi edellyttää myös uudenlaisen verkoston tietoista rakentamista. Muutokset saattavat vaatia myös investointeja ja investointeihin tarvitaan useimmiten omia varoja ulkoisen rahoituksen lisäksi. Etukäteissäästäminen unelmien toteuttamiseksi kannattaa. Uuden alan tai kokonaan uuden ammatin opiskelu on Suomessa onneksi kohtuuhintaista moneen muuhun maahan verrattuna. Yrityksen toiminnan kehittämiseen hankittava rahoitus edellyttää omarahoitusosuutta. Tähänkin kannattaa varautua suunnitelmallisesti etukäteen.

Hae itseltäsi vastauksia alla oleviin kysymyksiin

Aloita näistä. Uusia hyviä kysymyksiä löydät pohdinnan edetessä.

  • Millaisen tulevaisuuden haluat itsellesi?
  • Millainen on nykytilanteesi?
  • Millaiset asiat ovat mielestäsi mukavalla tolalla, mihin olet tyytyväinen?
  • Mistä haaveilet, mitä haluaisit muuttaa?
  • Millaisia vahvuuksia tunnistat itsessäsi?
  • Entä kehittämiskohteet, millainen on osaamisesi tällä hetkellä?
  • Millaiseen uuden oppimiseen sinun pitäisi panostaa?
  • Millaisia ympäröivän maailman tarjoamia mahdollisuuksia tunnistat vaikkapa uuden ammatin opiskelua varten?
  • Millaisia muutoksia näet ympärilläsi ihmisten ja yritysten tulevaisuuden tarpeissa? Löytyykö sinulta intoa ja eväitä tarjota ongelmiin ja tarpeisiin uudenlaisia ratkaisuja?
  • Millaiset verkostot sinulla on nyt? Millaisia uusia verkostoja sinun pitäisi löytää?

Mikä on sinulle luontainen tapa pohtia oman(työ) elämän suuntaa? Joku laatii Aarrekarttoja, toinen kirjoittaa asioita muistikirjaan. Kolmas hahmottaa asioita parhaiten piirtämällä joko paperille tai vaikkapa jotakin digitaalista työkalua hyödyntäen.

Hyödynnä ajatusten pallottelussa muita

Usein keskustelu ja asioiden ääneen ajattelu yhdessä hyvän ystävän, kollegan tai vaikkapa mentorin, työnohjaajan, yrityskonsultin tai uravalmentajan kanssa voi olla hyödyllistä. Mitä jos epäonnistut? Todennäköisesti keräsit itsellesi joka tapauksessa uutta kokemusta ja tietoa, joita voi hyödyntää tulevaisuudessa. Kohtasit ehkä ihmisiä, joiden kanssa jatkossa voi syntyä jotakin yhdessä. Olet huomattavasti valmiimpi tekemään valintoja ja päätöksiä, kun mielenkiintoinen tilaisuus tulee näköpiiriin.

Uskalla olla itsellesi rehellinen. Älä kuitenkaan vähättele omia kykyjäsi. Psykologi Carol Dweck,  Stanfordin yliopistosta on todennut omien opiskelijoiden keskuudessa tekemiensä tutkimusten perusteella: ”Oikea asenne ennakoi paremmin menestystä kuin älykkyys.”

Omien asiakkaitteni kanssa olen vuosien varrella oppinut, että minä voin olla kysymysten esittäjä ja ihmettelijä, mutta lopulliset vastaukset löytyvät aina asiakkaan oman pohdinnan kautta.

Kenen kanssa sinä varmuudella vietät loppuelämäsi: katso peiliin. Sieltä se henkilö sinua katsoo ja toivottavasti saatte toinen toisenne hymyilemään. Tästä ihmisestä kannattaa pitää huolta.

Ps. Blogin kuvan olen ottanut joitakin vuosia sitten Kuuban maaseudulta. Pääkadun varrella näki enemmän hevoskärryjä ja traktoreita kuin autoja. Yövyimme iäkkään pariskunnan luona. Pienestä asunnosta oli erotettu turisteja varten makuuhuone ja wc. Pihalla oli pieni puutarha, josta löytyivät kaikki aamiaistarvikkeiden hedelmä- ja vihannestuotteet. Talon isäntä oli opetellut televisiota katsomalla englantia. Emäntäkin puhui vain espanjaa säestäen juttuja käsillään ja hymyllään. Meillä oli mukavia juttutuokioita. He olivat rakentaneet itselleen lisätulonlähteen haasteellisissa olosuhteissa.

Merja Carlander

yrittäjyys #visio #missio #tulevaisuus #kehittäminen #uudenoppiminen #luovuus #työnohjaus #itsensäjohtaminen #tavoitteet #vuorovaikutus #kommunikointi #skenaario #mentorointi #kuunteleminen #ajanhallinta #ennakointi #itsetunto #itsevarmuus #ylpeys #palvelupolku #kohtaamispiste

Merja Carlander kertoo Mentorin päiväkirjassa kuukausittain mietteitään ja havaintojaan mentoroinnista.  

Merjan missio on tukea työyhteisöjä, esimiehiä ja yrittäjiä kohti parempaa työelämää ja saavuttamaan tavoitteensa. Hän toimii yritysmentori, johdon ja työyhteisöjen coachina ja työnohjaajana.

Ihminen on kokonaisuus. Huolehtimalla omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan, osaamisen kehittämisestä ja yhteisöllisyydestä saa aikaan myös parempaa tulosta. Vastapaino työlle on se elämän neljäs tukijalka.

  www.merjacarlander.fi  www.facebook.com/merjacarlander2./ www.linkedin.com/in/merja-carlander-3ab839ab

Jätä kommenttisi