Menestyksen salaisuus

Onko menestys sitä mitä haluamme, laittaako se meidät hyppimään kuin hyppyrotta?

Talouselmän artikkeli 15.8.2018 herätti ja pysäytti minut aivan totaalisesti. Jutun otsikko oli pysäyttävä ”Hypitkö tehtävästä toiseen ja jätät tauot pitämättä”. Artikkelissa kerrottiin, että tämä on aivojen palohälytys eli kärsimme ADT:stä.

Aloin miettiä menestystä. Onko menestyksen hakeminen aiheuttanut tämän meille? Aivotutkijoiden mukaan elämme liian kiireistä elämää. Keskittymiskykymme ei enää jaksa suodattaa kaikkea. Artikkelin luettuani aloin pohtia, mistä menestys tulee? Mitä menestys oikein on ja miten se meihin vaikuttaa?

Menestyksen ja menestymisen salaisuus on minulle sitä, että teen asioista, joista tykkään. Mikä tuntuu hyvältä, mitä on kiva tehdä. Ei vain siksi, että jotain on tehtävä vaan oikeasti itsekin koen innostuksen tunteita tekemisestäni. Haluan tehdä juuri sitä asiaa. En siis tee asioita suorittamisen vuoksi, vaan siksi että tekeminen on innostavaa.

Suorittaminen on asia, josta voisin myös kirjoittaa. Suorittamista tapahtuu mielestäni aika paljon. Sitä näkee monesti kuntoilussa, harrastuksissa, arjessa sekä työssä. Suorittamisen kautta tekijä saattaa myös asettaa itselleen tavoitteita, mutta suoritetaanko tavoitteetkin vain, jotta saadaan asia tehtyä. Ikkunanpesu on esimerkiksi minulle aina ensin suorittamista, mietin että on taas pestävä ikkunat. Aloitan tehtävän, jotta saan sen suoritettua. Mietin mistä ikkunasta aloitan ja huokailen. Aloittaessa alan katsoa ikkunaa tarkemmin ja rentoudun, kysyn itseltäni miksi suoritan tätä. Voinhan myös nauttia tästä hetkestä ja siitä miten puhdas ikkunasta tulee. Tämä on ihan kivaa, ei ole kiire mihinkään. Keitän kahvin välissä, jatkan pesemistä. Koen ihanan puhtauden tunteen kun ikkuna on pesty. En enää vain suorita ikkunan pesua, vaan koen hyvänolon tunnetta siitä, mitä saan aikaiseksi. Ikkunoiden peseminen alkaa innostaa minua ja motivoi jatkamaan.

Menestyksen salaisuus piilee siinä, että jaksaa jatkaa. On kiva tehdä ja kun tekee lisää, haluaa taas tehdä lisää. Muutkin huomaavat tekemisen ja kiinnostuvat siitä, he näkevät tuloksia, joita saan aikaiseksi. Puhtaat ikkunat tai osaamisen kehittyminen näkyy ulospäin. Hiljalleen alkaa tulla parempia tuloksia, osaat tehdä paremmin.

Menestyksen salaisuus on minusta myös aitoutta, olet aidosti kiinnostunut jostakin asiasta. Olet aito ihminen, uskot itseesi. Uskot tekemiseesi, uskot osaamiseesi, uskot tuotteisiisi, uskot niiden olevan juuri sitä mihin olet ne tehnyt. Uskot niiden olevan juuri niille ihmisille, joille olet ne suunnitellut. Uskooko muut, jos sinä et usko? Jaksat keskittyä tekemiseesi, et vain hypi hyppyrotan tavoin asiasta toiseen. Tekeminen innostaa sinut tekemään lisää, tulee hyvä olo ja haluat tehdä tätä lisää. Haluat oikeasti auttaa muita. Haluat tehdä heille tuotteita, joista on hyötyä, et tee asioista pelkästään rahan takia, vaan saat enemmän tekemisestä kuin vain rahallisen korvauksen itsellesi.

Menestyksen salaisuuden minä näen sellaisissa ihmisissä, jotka osaavat asettaa itsellensä realistisia tavoitteita. Heillä on energiaa ja halua tehdä. He miettivät mitä tekevät, ja he tekevät itselleen tärkeitä asioita. Olen seurannut joitakin tällaisia ihmisiä – he miettivät mitä haluavat, ja lähtevät tekemään sekä toteuttamaan tavoitteitaan askel kerrallaan. He osaavat puntaroida kannattavia askeleita, laatia suunnitelman, asettaa tavoitteet, hallita ajankäyttönsä, seurata tuloksia ja tehdä muutoksia nopeallakin sykkeellä tarpeen niin vaatiessa.

Menestyksen salaisuus ei ole resepti, ei ohje, ei joku tietty liiketoiminta, eikä se välttämättä edes liity millään tavalla työhön tai yritystoimintaan. Se voi olla meidän kaikkien arjessa, omassa tekemisessä, omassa elämässä, jokaisessa hetkessä mukana. Yksi asia on kuitenkin minusta varma, kun puhutaan menestyksen salaisuudesta: se on se, että tekee! Ilman tekoja ei ole tuloksia, vain teot ratkaisevat ja tuottavat tuloksia.

Uskalla toteuttaa mottomme ”Lopeta aikominen – aloita tekeminen” ja uskalla menestyä. Hae menestystä niistä asioista, joita kohtaan tunnet palavaa innostusta ja joita haluat tehdä. Uskalla kuunnella itseäsi ja uskalla tehdä ratkaisuja. Onnea matkaan!

Jätä kommenttisi