Lähde ykkösvaihteella liikenteeseen

Lomalta palaaminen saattaa tuntua hieman takkuiselta ja raskaalta toisinaan. Onko kalenteri jo täynnä? Tuntuuko työvaatteet loman jälkeen ahdistavilta? Entä sähköposti, onko se ääriään myöten pullollaan odottavia viestejä. Huokaisuttaako jo valmiiksi?

Loman jälkeen, niin lyhyen kuin pitkänkin ja varsinkin pitkän, moni alkaa tuskailla jo etukäteen loman loppumista. Lomalta paluuseen pitäisikin olla pehmeä lasku. Järjestä itsellesi hieman laskeutumista lomalta, jos koet sen hieman ahdistavaksi.

Tässä vähän vinkkejä ja ajatuksia helpotukseksi.

  1. Hyvä konsti on aloittaa loma keskeltä viikkoa ja lopettaa keskelle viikkoa. Esimerkiksi palaat töihin keskiviikkona tai torstaina. Tämä on loistava konsti tehdä ensimmäisestä viikosta vähän helpompi. Pari – kolme päivää ja on viikonloppu. Et voi muuttaa tämän vuoden lomalta paluutasi enää, mutta tulevaisuudessa tämä kannattaa pitää vinkkinä mielessä. Kokeilemisen arvoinen lomalta paluu.
  2. Käännä ajatuksesi tietoisesti työhön palaamiseen positiiviseksi. Ajattele kuinka kivaa on taas päästä arjen rutiineihin kiinni. Nähdä työkavereita, muita ihmisiä, saada aivoille virikkeitä. Mieti työstä muutama ihana asia, joita odotat ja ”syötä” näitä aivoillesi.
  3. Mieti ensimmäisten työpäivien osalta mitä on ihan ehdottomasti ehdittävä tehdä. Tee siis suunnitelma, työlista, tehtälista ja pidä siitä kiinni. Älä yritäkään tehdä kaikkea ensimmäisinä päivinä. Tee maltillinen lista ja priorisoi tärkeimmät asiat ensin. To do-lista auttaa kummasti näkemään ne oikeasti tärkeät tehtävät. Ahdistaa vähemmän kun tietää pakollisten tehtävien määrän.
  4. Jätä vähemmän tärkeät odottamaan, ja laita ne seuraavan viikon listalle valmiiksi. Näin ne eivät kumittele aivoissasi. Ne eivät vie energiaasi kun tiedät ettei niitä ei ole pakko tehdä ensimmäisellä viikolla. Ne ovat muistissa. Kun ne ovat ylhäällä ja muistissa, et mieti niitä koko ajan. Aivosi eivät työskentele vielä niiden kanssa.
  5. Sähköposti ja muut viestikanavat, aah nämä ovat sitten ihania. Jos ne ovat täpötäynnä odottavia viestejä, ala selvittämään niitä järjestelmällisesti. Mikäli olet ollut pidempään lomalla, katso onko kaikki viestit enää ajankohtaisia. Kannattaako kaikkiin käyttää aikaa. Tee vaikka joku kansio sähköpostiisi, jonne siirrät ne jotka eivät ole akuutteja. Voit katsoa ne sitten myöhemmin, kun on enemmän aikaa tai tyhjentää sieltä roskapostiin.
  6. Vastaa systemaattisesti nopeisiin odottaviin viesteihin heti kun avaat viestin. Näin saat viestin pois, eikä siihen tarvitse palata toista kertaa. Ei kulu turhaa aikaa. Laita joku merkki niihin, joiden vastaaminen vie aikaa tai arkistoi toiseen kansioon. Laita tärkeimmät to do-listallesi ja dedis mihin mennessä vastattava. Näin sinulla on hallinta sähköposteista ja tiedät mitä tehtävä sekä milloin.

Aloita rauhallisesti, älä vain pistä kolmos- tai nelosvaihdetta heti silmään

Älä täytä kalenteriasi heti palavereilla, jos on mitenkään mahdollista. Mikäli vain pystyt aikatauluta itse ensimmäiset työpäiväsi. Pidä tarpeeksi monta kahvitaukoa, jos aikataulusi antaa myöten. Parasta olisi jos voisit jollain tauolla käydä vaikka lyhyellä kävelyllä ulkona. Jo 5-10 minuutin pieni ulkoilu piristää kummasti. Yritä saada päivään riittävä määrä taukoja. Jos työsi on sisällä, vietä ensimmäisinä päivinä aikaa työpäivän jälkeen ulkona rennosti liikkuen. MIkäli olet päivän ulkona, voit taas vastaavasti uppoutua sohvan uumeniin päivän lopusi hetkeksi lepämään. Lepää joka tapauksessa ensimmäisien työpäivien jälkeen.

Mikäli olet aivotyöläinen, älä yritä ensimmäisien päivien iltoina kuluttaa aivojasi liikaa. Anna niille lupa levätä työpäivän jatkoksi. Näin aivotkin palautuvat alussa helpommin.

LOUNATAUKO! Tämä on loistava tilaisuus rentoutua päivän aikana. Suuntaa johonkin lounaalle pois työympäristöstä. Jos olet eväsihminen niin ota ihanaa, hyvää, nami-nami evästä mukaan. Jotain pistä pidät, ja LÄHDE pois työpöydän äärestä eväide syöntiin. Mikäli käyt lounaalla, suuntaa siihen lounasravintolaan jossa on mielestäsi parasta ruokaa. Nauti siis lounastauosta. Rentoudu sen aikana, anna itsellesi lupa olla rauhassa lounastauolla. Älä lue puhelinta, somea, meilejä lounaan aikana, vaan pistä puhelin äänettömälle ja ota aikaa itsellesi.

Muista, että onhan sinulla taas uusi loma tulossa

Seuraavan loman suunnittelu voi olla innostavaa ja kivaa. Voit siis aloittaa sen heti. Tämäkin voi vaikuttaa sinuun positiivisesti.

Jätä kommenttisi