KasvuStoori – Taru Koivulehto

Olen Taru Koivulehto, jalkaterapeuttiyrittäjä Helsingistä. Minulla on vastaanotto Helsingin jalkaterapian tiloissa Töölössä. Jalkaterapeutti on jalkaterveyden edistämisen ja alaraajojen tutkimisen, hoitamisen ja kuntouttamisen asiantuntija. Ammattikunta on vielä melko vähän tunnettu Suomessa, ja sekoitetaan helposti jalkahoitajiin. Jalkaterapeutti hoitaa iho- ja kynsimuutosten lisäksi myös erilaisia alaraajojen kiputiloja ja ongelmia esimerkiksi askelluksessa. Yleisiä vaivoja joita vastaanotolla hoidetaan ovat mm. kovettumat ja känsät, kynsimuutokset, plantaarifaskioosi, vaivaisenluut ja vasaravarpaat. Työpäiväni ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia; jalkahoitojen lisäksi teen jalan biomekaniikan tutkimuksia, kuormituksen kartoitusta, kävelyanalyysejä, yksilöllisiä silikoniortooseja ja alaraajahierontaa.

Olen aina ollut kiinnostunut ihmisen hyvinvoinnista ja liikkumisesta, ja halusin opiskella alan tutkinnon omaksi ilokseni. Aloitin jalkaterapiaopinnot ammattikorkeakoulussa opintovapaan turvin, ja viimeisen vuoden opiskelin työn ohessa. Korona pisti kapuloita rattaisiin mutta sain opinnot suoritettua vähän etuajassa ja aloitin yrittäjänä viime vuoden lopulla. Olen aiemmin tehnyt kaksi harjoittelujaksoa Helsingin jalkaterapiassa, joten paikka oli minulle entuudestaan tuttu ja ilahduin suuresti kun minulle tarjottiin mahdollisuutta aloittaa siellä yrittäjänä. Palaset loksahtivat paikoilleen lopulta melko helposti, vaikka olin jännittänyt yrittäjäksi ryhtymistä etukäteen, ja haluankin kannustaa kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita kokeilemaan siipiään. Usein enemmän kaduttaa ne unelmat mitä jätti tekemättä kuin se, että kokeili jotain eikä se onnistunutkaan. Ainakin silloin on yhtä kokemusta rikkaampi, ja sitähän tämä elämä on, kokemusten keräämistä. 🙂

Ihmisen jalkaterässä on 26 luuta.Paras motivaattori työssäni on asiakkaat ja monipuoliset tehtävät! On upeaa kun voi auttaa ihmisiä heidän jalkaterveyden haasteissaan ja parhaimmillaan vaikka palauttaa kävelyn kivuttomaksi. Ammattini on tavallaan myös käsityöläisammatti jossa kättensä jäljen näkee heti. Iho- ja kynsimuutosten hoito vaatii vakaata kättä ja hyvää silmä-käsi-koordinaatiota, sillä poistamme kovettumat ja känsät kivuttomasti ja hellävaraisesti kirurginveitsellä rapsutellen. Silikoniortoosien valmistus on myös ihan puhtaasti käsityötä, siinä materiaali pitää tuntea ja hallita jotta pystyy muotoilemaan asiakkaalle sopivan ortoosin nopeasti vastaanotolla suoraan jalkaan.

Asiakastyössä on tärkeää kuunnella asiakasta ja koittaa kartoittaa kokonaistilanne, ja siksi kyselenkin usein paljon kysymyksiä vastaanoton aikana. Tärkeä tiedonmuru saattaa tulla vain sivulauseessa ilmi, ja siksi täytyy olla läsnä tilanteessa ihan täysillä. Taustalla olevat muut terveydelliset haasteet voivat vaikuttaa myös alaraajoihin, ja arjen kuormitus ja liikuntatottumukset sekä kenkävalinnat ovat tärkeässä roolissa kun mietitään kuntoutusta. Aina ongelmien syy ei ole se ensimmäinen mieleen tullut vaihtoehto, ja joskus työssä pitää olla sinnikäs salapoliisi ja jaksaa etsiä sitä oikeaa juurisyytä ongelmien taustalla. Minulle on tärkeää että asiakkaat kokevat tulleensa kuulluksi ja saavansa hyvää hoitoa niin että voivat lähteä luotani kevein mielin ja askelin.

Tavoitteenani on tehdä jalkaterapiaa tunnetuksi jotta ihmiset tietäisivät että jalkaongelmiin on mahdollista saada apua. Haluaisin myös vähentää jalkoihin ja jalkaongelmiin liittyvää häpeää ja lisätä ihmisten tietoutta jalkaterveydestä. Jalkaterapeuteilla on hurjan paljon annettavaa jo pelkästään omahoidon ohjaamisessa ja oikeissa kenkävalinnoissa, saati sitten hoitotyössä.

Jalkapeilin avulla jalkaterapeutti tutkii jalan kuormitusta ja mahdollisia painepiikkejä.
 


Rakastan luonnossa liikkumista ja koitan ulkoilla niin paljon kuin mahdollista. Vaellukset luonnossa jalkaisin ja SUP-laudalla ovat minulle parhaita tapoja nollata ajatukset ja hälinä pään sisällä. Myös lukeminen on lähellä sydäntäni, ja joka päivä pitää lukea ainakin pari sivua että uni tulee. Pidän myös käsitöistä, maalaamisesta ja keramiikasta, ja niitä toivoisin enemmänkin ehtiväni tehdä.

“Kaikki järjestyy lopulta parhain päin, mutta ei välttämättä niinkuin olit suunnitellut.“

Instagram: jalkaterapeutti_tarukoivulehto
Facebook: Jalkaterapeutti Taru Koivulehto


www.helsinginjalkaterapia.fi

Jätä kommenttisi