KasvuStoori – Tanssistudio GROOVES.FI

Olen Unna Terävä, helsinkiläinen koreografi ja tanssinopettaja, sekä mahdollisesti suomen nuorin tanssikouluyrittäjä.

Aloitin tanssiharrastuksen noin 13-vuotiaana ja se olikin sitten siinä. Tutustuin hip hop-tanssiin ja kulttuuriin ja sitä kautta aloin etsimään omaa tapaani hahmottaa tanssia. Tanssi alkoi viemään yhä enemmän ajastani ja ryhdyin mm. kilpailemaan ja opettamaan.  Lukioaikoina teinkin tanssin parissa töitä enemmän kuin kävin koulussa. Perheessäni on useampi on useampi taiteilija ja intohimoni ymmärrettiin ja minua tuettiin omassa jutussani. Koulunkin sain lopulta saatettua loppuun.

Toimin tanssinopettajana ja pääasiassa kisakoreografina useamman vuoden eri tanssikouluissa. Kilpaileminen itsessään ei minua kiinnosta, mutta nautin intensiivisestä työskentelystä ryhmien kanssa. Tanssi on tärkeä osa elämääni ja tiedän että minulla on paljon annettavaa.

Mikä on yrityksesi ja miten kaikki alkoi?

Yritykseni on GROOVES.FI (GROOVES & STUFF Oy), sielukas ja lämminhenkinen tanssistudio Pitäjänmäellä osoitteessa Karvaamokuja 4. Tarjoamme viikottaisia tanssitunteja lajeissa hip hop, waacking, popping, house ja nykytanssi. Tanssitunteja on tarjolla niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin tanssijoille. Järjestämme myös tapahtumia, kuten Siévajameja (suomalainen katutanssilaji, lisää kotisivuilla) sekä erilaisia kursseja.

Ajatus uudesta tanssistudiosta syntyi dance.fi- tanssikoulussa, jossa toimin muutaman vuoden ”pääopettajana” oltuani siellä ensin oppilaana useamman vuoden. Koen itseni vahvasti tuon koulun kasvatiksi. Koulun perustaja ja omistaja kannusti minua aloittamaan oman toimintani ja jatkamaan koulun yhteisöllistä ja lämminhenkistä perinnettä uudella otteella. Aluksi ajatus tuntui todella isolta, ja mietin että ehkä joskus vanhempana ja kokeneempana sitten. Pitkän ja monivaiheisen pohdinnan jälkeen päädyinkin perustamaan oman firman 22-vuotiaana.

Perustin osakeyhtiön siis viime heinäkuussa ja ensimmäinen kautemme pyörähti käyntiin syyskuussa. Syksyn toimimme Torkkelinkadulla, josta muutimme Pitäjänmäkeen Karvaamokujalle tosiaan tämän vuoden alussa. Ensimmäisiin toimintakuukausiin mahtui siis yllättävän paljon muuttujia ja uuden opettelua.

Vaikka oman yrityksen perustaminen olikin hienoa ja jännittävää, toi se myös elämääni ihan uudenlaista stressiä. Onneksi minulla on todella hyvä tukiverkosto, ja apua on aina tarjolla. Erityisesti vanhempani ovat tehneet (ja tekevät) tanssistudion eteen todella paljon, mistä olen kovin kiitollinen.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen ja mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Koen päätyneeni yrittäjäksi osittain vahingossa. Suurin intohimoni on tanssi ja taiteellinen työskentely, mitä kautta yrittäjyyden mahdollisuus aukeni. Olen aina pitänyt suurena tavoitteenani jonkinlaisen oman jäljen jättämistä ja merkityksellisen työn tekemistä. Oman yrityksen perustaminen tuntui loppupeleissä loogiselta ratkaisulta ja koen tämän olevan oikea tapa luoda uutta.

Yrittämisessä minua motivoi eniten studion sisäinen meininki. Tiedän tanssituntien olevan tärkeitä monelle ja olen todella onnellinen meidän ammattitaitoisista ja upeista opettajista (Taru Koski, Ria Pietikäinen, Sini Tuominen sekä allekirjoittanut), jotka todella välittävät oppilaittensa kehityksestä, sekä jokaisesta tanssijasta joka tunneilla käy. Yhetisöllisyys ja lämminhenkisyys todella kuvaavat toimintaamme.

Minua motivoi myös puutteet tanssikoulumaailmassa ja yleisesti tanssin kentällä. Haluan yrityksen kautta osaltani tuoda uutta ja tarvittua toimintaa näille alueille, vaikka muutokset olisivatkin pieniä tai veisivät aikaa.

Kun opetamme katutanssilajeja, on ehdottoman tärkeää kunnioittaa kulttuuria lajin taustalla. Tässäkin opettajamme tekevät todella tarpeellista työtä. Suomessa ei ole montaa katutanssilajeihin erikoistunutta tanssikoulua ja valitettavan usein nämä lajit jäävät isommissa tanssikouluissa hieman varjoon, eikä sisältöjä tai opettajien osaamista täysin ymmärretä tai kunnioiteta. Tässäkin pienen muutoksen tekeminen ja keskustelun herättely sekä ylläpitäminen on tärkeää.

Mikä on yrityksesi tulevaisuus ja mitä tavoittelet?

Minulle on tärkeää, että Grooves tarjoaa tulevaisuudessakin kaikille avoimia eritasoisia tanssitunteja monipuolisesti, katutanssilajeihin painottuen. Haluan, että toiminta on mahdollisimman helposti lähestyttävää ja yhä useampi löytäisi jotain uutta tanssin kautta meidän avullamme. Ihan sama olitko tanssinut jo pidempään vai vasta harkitset tanssitunnille lähtöä. Tarvitsemme lisää paikkoja, joissa jokainen voi kokea olevansa osa yhteisöä.

Tulevaisuudessa haluan myös tutkia ja luoda lisää alustoja uuden luomiselle tanssin kentällä erityisesti katutanssin lähtökohdista.

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Näin alle vuoden yrittäjänä toimineena en voi tähän ehkä kovin kattavasti vastata. Tuntuu että opin jatkuvasti uutta en ainoastaan yrittäjyydestä vaan myös itsestäni. Isoimpina asioina mieleen nousee ajankäytön suunnittelun tärkeys sekä tietyn epävarmuuden käsittely ja ennustaminen. Näissä koitan jatkuvasti parantaa. Yritän myös aktiivisesti tulla paremmaksi avun pyytämisessä – kaikkea ei tarvitse eikä kuulu ymmärtää tai osata.

Miten nollaat itsesi?

Pyrin siihen, että työntekoni olisi itsessään energisoivaa. Tanssin ja treenaan itse paljon, joten tanssi liittyy lähes kaikkeen tekemiseeni jollain tapaa ja toimii myös terapeuttisena selfcare-välineenä. Lisäksi luen paljon (minulla on ehkä turhankin kunnianhimoiset lukutavoitteet tälle vuodelle) ja opiskelen esimerkiksi astrologiaa. Musiikki on tanssin kautta iso osa elämääni ja toimii myös rentoutumiseen. Nautin myös hyvistä keskusteluista ja ruoanlaitosta.

Tahtolauseesi?

“Huipulta liikkeelle” (peräisin isältäni)

“Yks kasi timattista hyvää” (peräisin Riihimäkeläisiltä breikkareilta, viittaa siihen että välillä riitää kun on edes se yksi kasi (musiikissa) sitä “timanttista hyvää”)

Voit tutustua toimintaamme lisää kotisivuillamme, https://grooves.fi/

instagramissa @grooves.fi ja facebookissa: GROOVES.FI

Tervetuloa kokeilemaan tanssitunteja 15e käteismaksulla ilman sitoutumista! Lukujärjestys löytyy kotisivuilta.

Meille voi laittaa meiliä osoitteeseen info@grooves.fi tai suoraan minulle unna@grooves.fi

Minuakin voi seurata instagramissa @unnaterava

Jätä kommenttisi