KasvuStoori – Sisustus Ometta

Kuka olet?

Olen Eija Holmberg-Lehto Porvoosta. Olen yrittäjä parilla eri alalla. Aktiivinen järjestöihminen. Perheeseeni kuuluu mieheni Juha.

Mikä on yrityksesi?

Ensimmäinen perustamani yritykseni on Hää- ja juhlasuunnittelija Eija Holmberg-Lehto, joka on edelleen toiminnassa. Nykyään keikkoja teen sen minkä kerkiän, mukaan on tullut myös kotijuhlien catering-toiminta.

Toinen yritykseni on kuusi vuotta sitten perustamani lifestyle puoti Sisustus Ometta vanhassa Porvoossa. Ometta myy vanhaa- ja uuttaa sisustustavaraa, kotimaista käsityötä ja vaatteita Italiasta.  Ajatuksella jokaiselle jotakin. Olen käytännönläheinen tyyppi ja siksi pyrin siihen, että kaikille tuotteillamme olisi jokin käyttötarkoitus. Käyttöesinekin voi olla kaunis.

Koulutukseltani olen merkonomi ja sisustussuunnittelija. Olen aina rakastanut kaikkea kaunista ja olen tunnettu organisoinnin mestari. Nämä molemmat yhdistyvät ja täydentävät toisiaan näissä yrityksissäni.

Miten kaikki alkoi?

Ometta sai alkunsa Sipoosta meidän pienen tilan pihapiirin navetasta. Etsimme vuosikausia paikkaa, missä voisin yhdistää työn ja asumisen. 4 kuukautta remontoimme pihan navettaa puodiksi ja kesäkahvilaksi. Tätä kokonaisuutta pyöritin silloin vielä ollessani päivätöissä toisaalla. Puoti oli avoinna viikonloppuisin ja kahvila kesäisin. Vuokrasimme myös pihasaunaa ja paljua asiakkaillemme.

Parin vuoden päästä olin siinä pisteessä, että halusin alkaa kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Päätös oli tietenkin todella iso ja elämää mullistava. 40- vuotta tuli mittariin ja tuli vain sellainen tunne, että nyt tämä on tehtävä tai sitten sitä ei tule tehtyä koskaan. Näin jätin 10-vuotisen urani järjestömaailmassa ja hyppäsin yritysmaailmaan.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Silloin kun päätin alkaa kokopäiväiseksi yrittäjäksi, oli myös Ometan siirryttävä sinne missä on asiakasvirtaa. Vaikka Sipoossa meillä kuinka ihana paikka olikin, sinne piti tulla ja ei sinne viikolla lähdetty tulemaan. Näin paikaksi valikoitui Porvoo. Lähellä Sipoota, lähellä minun sydäntä ja tunnelma sellainen mihin puotini sopi. Löysin vanhan Porvoon laitamilta pienen ihanan talon johon Ometta sitten muutti, siinä jatkoin myös kesäkahvilaa. Pari vuotta olimme tässä paikassa, jolloin opin ns. Porvoon tavoille. Ymmärsin paremmin miten Porvoossa kauppaa tehdään, minkälainen on asiakaskunta jne. Siinä tajusin myös sen, että yksinyrittäminen on hyvin kokonaisvaltaista työtä, missä ei hirmuisesti ole aikaa millekään muulle. Näin ollen luovuimme Sipoon tilasta, jossa lumitöitä tehtiin 3h´tuntia kerrallaan ja samainen aika meni nurmikonleikkuussa, siihen ei vaan ollut enää aikaa ja näin muutimme Porvooseen lähelle työtäni helpompi hoitoiseen kotiin. Parin vuoden päästä sattuman kaupalla (avasin kerrankin suuni oikeassa paikassa, oikealle henkilölle), Ometalle tuli mahdollisuus muuttaa Jokikadulle, Raatihuoneentorin kupeeseen ns. paraatipaikalle. Paikan muuttaminen sinetöi Ometan jatkon ja vakuutti minut, että teen ihan oikeita asioita ja me tulemme pärjäämään kyllä.

Unelmastani oli tullut todellista totta. Uskoin visiooni alusta asti. Se vaati vain muutaman mutkan, että pääsin tilanteeseen jossa tällä hetkellä ollaan.

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Ehdottomasti onnistumiset. Silloin kun tekee itselleen, ei voi ketään muuta syyttää epäonnistumisista kuin itseään ja onnistumisistaan onnitella itseään.

On todella kiva saada hyvää palautetta puodista, asiakaspalvelusta, tuotevalikoimasta, kaikesta. Silloin tietää tekevänsä oikeita asioita. On onnistunut.

Toki myös raha on tärkeässä roolissa, koska sitä tarvitaan elämiseen. Töitä on pakko tehdä, että saa elantonsa, mutta on mahtavaa tehdä työtä itselleen. On kivaa maksaa itselleen palkkaa, itse tienaamillaan rahoilla tai ostaa jotain kauan haaveilemaansa, omilla tekemillään rahoilla. No kaikki yrittäjäthän tietävät, että ei tässä rikastumaan pääse, mm. verottaja vie omansa, mutta pääasia, että tulee toimeen.

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Silloin kun kauppaa tehdään kivijalkamyymälässä, kaikkein tärkein on paikka, paikka ja paikka. Ensimmäinen Ometan sijainti oli noin 100 metriä keskustasta ja se tuntui heti. Sinne ihmisten piti eksyä. Nyt kun olemme oikeasti siellä missä ihmisetkin, niin meidät on löydetty.
Yrittäminen on todella kokonaisvaltaista hommaa, ei siinä lasketa tunteja. Joko sitä pitää tehdä täysillä tai ei ollenkaan, ei tätä hommaa pysty tekemään vain vasemmalla kädellä. Kaikesta pitää ottaa itse selvää, ei kukaan tule sinulle kertomaan näitä asioita. Pitää olla itse aktiivinen.
Verkostoituminen on myös tärkeää, varsinkin yksinyrittäjille, se on haastavaa, mutta siitä on todella suurta apua.

Some on se kanava, jossa markkinoidaan ja on oltava aktiivinen, ainakin minun alalla.

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Tulevaisuudessa toivon, että minulla olisi toinenkin puoti. Kävinkin jo kokeilemassa Kotkassa 3kk Pop Up kaupan pyörittämistä kolmen muun naisyrittäjän kanssa. Siitä sain hyvää kokemusta, josta on nyt hyvä ammentaa.

Porvoossa kausi on noin puolivuotta, kesä ja joulu. Olen miettinyt missä voisimme tehdä kauppaa toiset puolivuotta. Mieleen on hiipinyt ajatus meille rakkaasta Lapista. Ehkäpä tie vie vielä sinne, kun vain asiat loksahtavat kohdilleen. 

Miten nollaat itsesi?

Aina kun mahdollista, niin reissuun on päästävä. Laukku on aina pakattuna ja johonkin lähdetään pois kotoa. Joko mökillemme Lappiin tai sitten aurinkoon. Luonto ja lukeminen auttavat myös aina.

Tahtolauseesi?

Mitään ei saa, jos ei yritä.

Yritykseni:
Sisustus Ometta
Jokikatu 24
Vanha Porvoo
www.sisustusometta.fi
Myös Facebookissa ja Instagramissa #sisustusometta

Hää- ja juhlasuunnittelija Eija Holmberg-Lehto

www.haasuunnittelija.com

Jätä kommenttisi