KasvuStoori – Seurana Oy

Kuka olet? 

Olen Mirka Saarinen, äiti 8-vuotiaalle Sulo-pojalle, pienen Junnu-koiran omistaja ja intohimoinen onnellisen vanhuuden puolestapuhuja. Rakastan kehittää uudenlaisia vanhuspalveluja, joista nauttii sekä vanhus että omaisensa sekä työtä tekevä Seuralaisemme. 

Olen aina ollut rohkea oman tien kulkija, niin työ- kuin yksityiselämässä. Yksityiselämässäni se näkyy mm. rohkeina valintoina pienen perheen perustamisessa, työelämässä täysin uusien, ennenkokemattomien palveluratkaisujen kehittämistä. Rakastan positiivisia haasteita, missä ratkaistaan asioita ihmisten hyväksi ja nähdään työn tulos. Olen aina ollut yrittäjähenkinen, ja halunnut muotoilla palveluita siten, että ne toimivat ja että palvelun laatu on ykkösasia.

Mikä on yrityksesi? 

Suomen ensimmäinen vanhusseurapalveluyritys, Seurana Oy. Seurana tarjoaa vanhukselle seuraa, virkistystä ja merkityksellisiä kohtaamisia. Ennaltaehkäisemme vanhusyksinäisyyttä ja mielialan ja toimintakyvyn laskua tarjoamalla säännöllistä, luotettavaa ja vertaistuellista seuraa, ystävää, vanhuksen iloksi kotiin ja hoivakotiin. Työllistämme hyväkuntoisia eläkeläisiä, joilla on aikaa, kokemusta ja sydäntä. Halusin yritykselläni tuoda esiin, että vanhuksille saa hyviä ja merkityksellisiä hetkiä ja virkistystä ja luotettavaa seuraa, ilman että se maksaa järjettömiä summia ja ilman että hoivan antaa joka kerta eri tekijä. Yrityksemme asiakkaat ovat sekä ne ihanat vanhuksemme, kenen kanssa saamme viettää säännöllisesti  laatuaikaa, mutta myös lapset ja omaiset, jotka meiltä palvelun tilaavat ja ottavat ensikontaktin suvun vanhimpien merkeissä. Veloituksettoman tutustumiskäynnin jälkeen pääsemme tiiviiseen yhteistyöhön kummankin tahon kanssa; vanhuksen kanssa merkityksellisiä hetkiä, omaiselle kuulumiset. 
Seuranan löydät https://seurana.fi tai vaikkapa facebookista https://www.facebook.com/seurana/

Miten kaikki alkoi? 

Omasta ratkaisemattomasta tarpeesta. Isoisäni oli hoivakodissa ja kärsi hoivakotiyksinäisyydestä. En tiennytkään, kuinka yksinäisiä paikkoja ne ovat, ennen kuin hänen kauttaan tutustuin siihen maailmaan. Asukkaista suurin osa on niin huonokuntoisia, että juttuseuraa siellä ei ole, ystävyyssuhteita ei luoda, henkilökunnalla ei ole aikaa antaa laadukkaita 1-2-1 hetkiä ja keskustella ja viedä ulos. Sellainen asukas, esim. muistisairas, jolla jalat pelaavat, jonka tekisi mieli jutella, ulkoilla ja tarinoida, jää laitoksen jalkoihin ja toimintakyky alenee merkityksellisyyden puuttumisen myötä. Isoisälleni kävi näin, hän passivoitui ja vietti aikaansa mieluiten omassa sängyssään maaten. Etsin hänelle säännöllistä luotetavaa seuraa arjen iloksi. Toiveenani oli eläkeikäinen nainen, joka olisi vertaistuellinen. Hän kävisi aina samaan aikaan viikoittain. Hän veisi ulos, keskustelisi, kahvittelisi, kuuntelisi tarinoita, kävisi lauluesityksissä kanssaan jne. Hän laittaisi joka tapaamisen jälkeen kuulumiset minulle, että mitä ovat tehneet. Ja kysyisi palautetta, olenko tyytyväinen ja onko isoisäni mieliala virkistynyt. Mitään tästä en löytänyt, mutta sain idean perustaa Seuranan ja teemme juuri näitä samoja edellä mainittuja asioita nyt Suomen vanhuksille. 

Missiomme on Onnellinen vanhuus. Suomessa on 300 000 yksinäisyyttä kokevaa vanhusta. Henkilökohtaisesti haluan tavoittaa heistä 3 000 ja tuoda ilon arkeen. Pohjatyön oman palvelutarpeen analysoinnin ja konseptoinnin lisäksi tein opiskelemalla gerontologian tutkinnon 2017. 

Miten olet päässyt tähän pisteeseen? 

Kovalla työllä. Kun luo jotain, mitä ei vielä ole – ei voi ottaa mallia muista, vaan konseptointi, alan tunnetuksi tekeminen ja myyminen vaativat tunteja. Onneksi minussa energiaa ja sisua piisaa ja yrityksemme upeat Seuralaiset tsemppaavat ja auttavat ilosanoman levityksessä 🙂 Voimaa tulee myös meidän mahtavista asiakkaista sekä palautteistaan. Sekä siitä että olen osoittanut todeksi, että onnellista vanhuutta voi tehdä uusilla tavoilla, vanhoihin kaavoihin kangistumatta 🙂

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi? 

Alkumotivaattorina oli halu näyttää, että hyvää, vanhuksia kunnoittavaa ja kiireetöntä palvelua voi todellakin tehdä. Se on mielestäni asenne- ja johtamiskysymys, että saadaan vanhuksille hyviä hetkiä. Sitten tietenkin motivoi asiakkailta tulevat palautteet sekä se, että omaluodulle konseptille on tarve. Sekä kokonaisuudessaan se upea positiivisuuden kehä, missä on vanhusasiakkaamme, omaisensa sekä meidän Seuralainen. Heidän yhteinen viestintä, yhteistyö ja halu tehdä parasta vanhukselle tuovat joka ilta päivän palautteita purkaessa hyvän mielen. Myös se, että pystymme tarjoamaan hyväkkuntoisille eläkeläisille töitä, jotta saavat merkityksellistä tekemistä ja palkkaa eläkepäivien iloksi, sitä kautta pitävät itse kunnostaan huolta ja varautuvat hyvään vanhuuteen, tuntuu joka päivä hyvältä. Hienoa tehdä yhteiskuntavastuullista työtä yhdessä super-Seuralaisten kanssa. 

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Sisäisen viestinnän merkitys! Miten se onkin aina yhtä vaikeaa? Pysähtyä, kertoa ja varmistaa, että lähitiimi tietää tärkeät asiat, visiot, suunnitelmat jne. Ainainen kehityskohtani on muistaa kertoa asioista, kukaan ei lue aivojeni sisältä asioita. Ja se, että luota omaan intuitioosi. 

Mikä on yritystoimintasi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Kasvamme voimakkaasti nykyisten toimintakaupunkiemme lisäksi valtakunnalliseksi palveluksi, onnellisen vanhuuden tarjoaminen kaikille Suomen vanhuksille ja omaisilleen. Tarve palvelulle on, meillä jokaisella on tuttuja vanhuksia, jotka kärsivät yksinäisyydestä. Onpa se kansainvälistyminenkin haaveena. 

Miten nollaat itsesi?

Työ meinaa viedä mennessään, mutta onneksi Sulo ja Junnu-koira pakottavat tietokoneen ääreltä pois. Ruotsalaiset dekkarit illalla ennen nukkumaanmenoa vievät myös mukanaan. 

Tahtolauseesi

Aina löytyy ratkaisu. 

Seurana-terveisin,
Mirka Saarinen
toimitusjohtaja, perustaja

Seurana Oy

040 555 3235
mirka.saarinen@seurana.fi

www.seurana.fi

Meillä on aikaa.
Seuranan tarina Dosentissa 29.5.2019 http://www.permanto.fi/fi/player/vod?assetId=1513289

Seurana facebook

Seurana Twitter

Seurana Instagram

#onnellinenvanhuus

Jätä kommenttisi