Kasvustoori – PilateSM .

Onnellisuus tärkeysjärjestyksen kärkeen

Nimeni on Sanna-Maria Hellsten, PilateSM-laitepilatesstudion omistaja Turusta. En koskaan kuvitellut lähteväni yrittäjäksi, miksi olisinkaan? Minulla ei ole lähipiirissäni yrittäjäesimerkkejä, olin aina kympin tyttö osaamatta kuitenkaan mitään, mitä voisin myydä, 13-vuotiaasta asti vietin kaikki kesät ja myöhemmin muutkin lomat ja illat töissä, katse kovana kohti unelmauraani verotuksen parissa. Yksi työpaikka ja tutkinto kerrallaan kohti tavoitetta. Ja olin hyvä siinä duunissa! Sain vastuuta, bonuksia, olin jopa vuoden nuori veroammattilainen, ylenin, olin ulkomaankomennuksella ja lopulta päädyin jokaisen verokonsultin märkään päiväuneen; kansainvälisen konsernin sisäiselle vero-osastolle. Mutta samalla tapahtui jotain, mitä en odottanut. Nämä asiat eivät tehneet minua onnelliseksi.

Olin aina ollut multitaskaaja ja juostessani oravanpyörässä otin ensiaskeleita kohti yrittäjyyttä. Toki en sitä myöntänyt edes itselleni, ohjasin vain muutaman tunnin pilatesta viikossa. Harrastus, josta saa palkkaa, mikäs sen parempaa. Ulkomaankomennuksellani alkuvuonna 2019 sain hetken tauon tavallisesta arjestani ja se avasi silmäni. Olin niin tottunut puskemaan pakollisesta tehtävästä toiseen, elämään minuuttiaikataulua ja pitämään kulissit yllä, että muka olisi kaikki hallinnassa, elinhän monen silmissä unelmaelämää ja -uraa. En tiennyt paremmasta, kunnes Amsterdam näytti sen minulle. Minulla oli aikaa itselleni, pystyin hengittämään, istumaan puiston penkillä katselemassa ihmisiä, ei kiire mihinkään. Kukaan ei odottanut minulta mitään vapaa-ajalla, sain ihan itse määrätä, mitä halusin tehdä ilman, että kilometrin mittainen to do-lista velvollisuuksia painoi mielessä. Olo oli keveä.

Takaraivossani olleet studiohaaveet saivat tuulta alleen ja löysinkin toimitilan ollessani ulkomailla. Hankin rahoituksen, laitteet ja Suomeen palatessani aloin hitaasti kasaamaan studiota. Tämä oli 6 viikkoa sen jälkeen, kun olin ensimmäistä kertaa kertonut haaveeni ääneen. Tahti oli siis nopea mutta kaikki järjestelyt tapahtuivat edelleen sivutoimisena yrittäjänä, pelkkä harrastus, ei sen enempää eli pelättävääkään ei sinänsä ollut. Todellisuudessa studiosta tuli paljon enemmän mutta en sitä vieläkään myöntänyt itselleni.

Tuo aiemmin kuvailemani Amsterdamin keveä fiilis mielessäni pilates sai lisää ja lisää tilaa elämässäni. Se ei kuitenkaan riittänyt ja ajattelin, että työpaikan vaihtaminen olisi vastaus. Työpaikan muutos ei kuitenkaan tuonut toivottua vapauden tunnetta vaan päinvastoin. Yritin edelleen tasapainoilla sivutoimisen yrittäjyyden, vaativan päivätyön ja kaiken muun kanssa, mitä elämä toikaan eteen. Keveys oli siitä kaukana. Päätin, että se Amsterdamin fiilis on tärkeämpi. Jäin tyhjän päälle. Ensimmäistä kertaa elämässäni en tiennyt, mihin suunnata. Ja se tuntui pirun hyvältä!

Yksi asia ilahdutti edelleen; pilatesstudioni ja asiakkaani. Hetken miettimisen jälkeen ei ollut vaikeaa päättää seuraavaa askelta. Laajentaisin yritystoimintaani päätoimiseksi. Päätös oli sinänsä helppo mutta sen kertominen eteenpäin… se oli todella vaikeaa. Tämä oli jotain niin kaukana siitä, mihin muottiin olin elämäni järjestänyt mutta yllätyksekseni kaikki (yhtä ”heität koulutuksesi hukkaan” -kommenttia lukuun ottamatta) olivat ylpeitä minusta, rohkeudestani ja siitä, miten nopeasti olin valmis kokeilemaan onneani yrittäjänä. Studiosuunnitelmistani kun oli mennyt vasta vuosi. Epäilykset olivat siis vain päässäni, tämä on ehkä tärkein oppi lyhyen yrittäjäurani aikana ja toivon, että muistat tämän, jos olet aloittamassa omaa yrittäjäpolkuasi! Plus älä aloita liiketoimintaasi ollessasi ulkomailla, kaikki se byrokratia etänä…

Edelleenkin päässäni soi välillä ”vain pilatesohjaaja”, ”epäonnistunut, heikko”, ”heitit urasi hukkaan”, kun uraorientoitunut sisäinen kriitikkoni pääsee valtaan. Olisi helppo heittää hanskat tiskiin, varsinkin, kun ensimmäiseksi päätoimisena yrittäjänä törmää vallitsevaan koronatilanteeseen mutta herään taas innoissani aamuisin ja saan toteuttaa itseäni mitä erilaisimmissa hommissa koko päivän, nämä motivoivat eteenpäin päivästä toiseen. Enää ei siis ole vain pakko.

Muitakin muutoksia on tullut paljon yrittäjyyden myötä: Päiväni ovat hassuja, tunteja aamupäivällä ja illalla, päivällä en osaa oikein vielä tehdä mitään, kun olen jo valmiudessa iltaa varten. Vaatekaappini on täynnä toimistovaatteita, joille ei nyt ole käyttöä. Ei tietoakaan seuraavasta yhtä suuresta palkasta kuin palkkatyössä. Käytän päivät somettamiseen, editoin videoita, teen mainoksia ja siivoan. Kaikkea, mikä on todella kaukana mukavuusalueeltani! Mutta istun puistonpenkillä auringossa kirjoittamassa tätä, ei kiire mihinkään ja voin hengittää.

PilateSM-studiolla on edessä jännät ajat. Ensimmäiset pienryhmät alkavat heti, kun korona hellittää hieman. #pilatesgoesdigital tulee jatkumaan ja liikepankki kasvaa viikoittain, jotta asiakas voi omatoimisesti harjoitella tavoitteellisesti joko kotona taikka laitteilla studiolla. Yksilö- ja paritreenit jatkuvat myös, Lesley Loganin pilates-popuppeja nähdään lisää, syksyllä alkavat kokonaisvaltaiset pilateselämyspaketit ja toivottavasti 2021 koulutetaan ensimmäiset Peak Pilateksen uudet pilatesopet Turussa. Olen ylpeä konseptistani. Olen ylpeä studiostani. Siksi taistelen kohti syksyä ja yli koronasta, sillä olen todella innoissani tulevista laajennuksista palvelutarjontaan ja mahdollisuudesta vaikuttaa menestykseensä eli nykyisessä tärkeysjärjestyksessäni onnellisuuteensa. Siksi yritykseni slogan onkin: Success is measured in happiness and happiness is created by one pilates session at a time. Tämä kiteyttää koko viime vuoden muutosmylläkän ja muistuttaa minua siitä, miksi kävin kyseiset muutokset läpi ja teen nyt, mitä teen.

Lisätietoja studiosta löydätte nettisivuiltani: www.pilatesm.fi

Olen myös somessa aktiivisena käyttäjällä @pilatesmturku, pistäkäähän seurantaan!

Ihanaa kevään jatkoa kaikille!

Pilatesterveisin,

Sanna-Maria / PilateSM

Jätä kommenttisi