KasvuStoori – Opshop Helsinki

Äiti, yrittäjä ja kirpputori hullu Erika Degerman. Yritykseni on Opshop Helsinki ja pidän itsepalvelukirpputoria Kiertomarkettia Helsingin Hietalahdenrannassa.

Tein pitkän uran ravintola-alalla, reilut 17 vuotta. Kun jäin äitiyslomalle keväällä 2020, tiesin etten tule palaamaan enää patojen ja kattiloiden pariin. Koska olin myös ehtinyt käydä läpi lähes kaikki ammattinimikkeet alalla, ei työn kuvan vaihtaminen sen hetken kylmäkön pestistä johonkin toiseen olisi antanut minulle kaipaamani haastetta tai muutosta. Usein työssäni koin turhautumista, koska en päässyt toteuttamaan visioitani niin paljon kuin olisin tahtonut.

Olen luova ja innovatiivinen luonne. Lapsesta asti haaveilin sisustussuunnittelijan ammatista, tein tuttujen kodeista pohjapiirustuksia. Selasin Anttilan kuvastot ja sisustuslehdet joista inspiroiduin, tein pohjapiirustuksiin sisustuksen. Päätin lähteä tavoittelemaan haave ammattiani mutta jalostin sitä hiukan ja päädyin visualistin ammattiin. Tein harjoitustyön joka oli kahvilan näyteikkuna Helsingin keskustassa. Etsin oppisopimuspaikkaa mutta se osoittautui vaikeammaksi kuin olin luullut.

Olen jo vuosia hankkinut vaatteeni ja kodin tarvikkeet pääasiassa käytettynä ja kirpputoreilta. Kauniiden esineiden haaliminen ja kirppistely taitavat kulkea meidän suvun veressä. Kaikki sukuni naiset ovat innokkaita sisustajia ja ostavat suurimman osan sisustukseen käytettynä. Kirpputorilta ostaminen mahdollistaa mielestäni helposti persoonallisen tyylin luomisen sisustukseen kuin pukeutumiseenkin ja se on myös toteutettavissa kohtuulliseen hintaan. Vaikka kirpputorilla on edullista, pyrin siltikin malttiin ostoksissani ja laitan takaisin kiertoon tarvittaessa vanhemmasta päästä tai huti ostokset. Minulla on ollut luotto kirpputori josta olen ostanut sekä ollut itse myyjänä. Tutustuin omistajaan ja pääsin näkemään paraatipaikalta kirpputori-yrittäjän arkea. Ajatus omasta yrittäjyydestäni alkoi hautua. Kunnes päätin vielä kerran vaihtaa suunnitelmaani ja ryhtyä yrittäjäksi, kirpputori-yrittäjäksi.

Sitten alkoikin sattumien rypäs. Näin te-toimiston sivuilla ilmoituksen työvoimakoulutuksesta ”Kohti yrittäjyyttä” ja hain koulutukseen. Minut valittiin koulutukseen joka tapahtuisi verkkovalmennuksena koronan vuoksi ja alkaisi syksyllä 2021. Ajoitus oli loistava, koska äitiyslomani oli loppunut ja verkkovalmennus täydellinen, sillä lapsellani ei vielä ollut päivähoito paikkaa. Koulutus oli erittäin kattava ja opiskelin innolla ja tunnollisesti. Olin ajatellut että koulutuksen loputtua ryhtyisin tekemään liiketoimintasuunnitelmaa ja etsisin sopivaa toimitilaa. Eräänä iltana loppu syksystä selasin Toria ja silmiini osui ilmoitus kirpputorin liiketoiminakaupasta. Melkein pomppasin ylös penkistäni ja menin kertomaan ilmoituksesta miehelleni. Hinta oli budjettiini sopiva ja sijainti mahtava, mieheni kannusti minua vastaamaan ilmoitukseen. Sovimme myyjän kanssa tapaamisen seuraavalle viikolle. Paikka oli minulle entuudestaan jo tuttu ja kirpputori oli ollut toiminnassa jo vuodesta 2005. Omistaja kertoi hänen aikataulunsa myynnin suhteen olevan tiukka, joten jos olisin halukas ostamaan liiketoiminnan se tarkoittaisi minun osaltani erittäin kiireistä puoltatoista kuukautta. Koulutusta olisi vielä kuukausi jäljellä, liiketoimintasuunnitelman laatiminen, starttirahan ja pankkilainan hakeminen, huh mikä urakka. Kirjoitin kattavan toimintasuunnitelman ja budjetin laatimiseen sain apua uusyrityskeskuksesta. Kurssikavereilta ja kouluttajaltani sain kannustusta projektiini, pankkistakin oltiin myötämielisiä.  Vaikka yrittäjyyteni oli jo käsin kosketeltavaa, sain elää jännityksessä käytännössä liiketoimintakauppojen viralliseen lukkoon lyömis päivään asti sillä pankkilainan ja takauksen saaminen menivät viime tippaan. Mutta onnistuin!

Nyt olen yrittäjä ja iloinen että en jättänyt tätä mahdollisuutta käyttämättä. Tällä hetkellä olemme muutos vaiheessa, palvelemme asiakkaita Kiertomarkettina ja luomme samalla uutta brändiä Opshop Helsinki. Tulevaisuudessa tulemme edelleen olemaan kaiken tavaran itsepalvelukirpputori. Uudelleen brändäys tuo tullessaan viihtyisän ja toimivan kirpputorin pienellä omalla twistillä. Haluamme auttaa asiakkaitamme kierrättämään itselleen tarpeettomat tavarat ja vaatteet helposti, tällöin omalta osaltamme tuemme kiertotaloutta. Toivoisimme että saisimme liikkeelle myös ihmisiä joille kirpputorit tai second-hand ei ole ennestään tuttua, saada heidät pohtimaan onko tarpeellista ostaa uutta jos tarjolla on sama tuote käytettynä. Ostamalla käytettyä säästät luontoa ja voit säästää rahaa. Myymällä käytettyä säästät luontoa ja voit tienata rahaa.

Tervetuloa ostoksille tai myymään! Tai tuu vaan moikkaamaan mua, nykäise hihasta oon kuuraamassa tai tuunaamassa.

Terkuin, Erika!

Kiertomarket

Hietalahdenranta 11 00180 Helsinki

044 981 36 37

Instagram.com/kiertomarket_secondhand

Facebook.com/Kiertomarket

Olemme avoinna TI-PE 11-18 & LA-SU 11-15

1 kommentti

Jätä kommenttisi

Arja Renkokommentoi
19.02.2022 at 16:10

Onnea ja menestystä🐯

Jätä kommenttisi