KasvuStoori – Omin käsin kotona

Olen Maarit. Asun Kokemäellä miehen, koiran kanssa peltojen keskellä, rautatien vieressä. Jos joku olisi sanonut minulle muutama vuosi sitten, että tulen joskus asumaan näin kaukana merestä, en olisi ikinä uskonut. Mutta niin vain elämä kuljettaa ja tekee hauskoja tepposia. Minulla on edelleenkin koti Kalajoella, talo merenrannalla. Meri on ollut mulle aina tärkeä, olen ollut sen ääressä ihan pienestä tytöstä saakka. Rannalla on istuttu monet kerrat kun elämässä on ollut hyviä tai huonoja hetkiä. Ei sellaista ajatusta mitä ei merituuli ole voinut selvittää. Parasta luontoäidin antamaa terapiaa kaikkeen on syksyllä pauhaava meri. Kun se huutaa ja hurjat vaahtopäät lyövät rantakiviin, on pakko nöyrtyä meren edessä ja hymyillä. Silloin kaikki järjestyy…aina.


Olen luova ihminen. Tykännyt piirtämisestä, askartelusta ja ompelemisesta. Äiti opetti ompelutaidon, mummuilta opin neulomisen, virkkaamisen, sekä mattojen kutomisen. Olen käynyt kymmeniä erilaisia kursseja kansalaisopistossa. Koulutukseltani olen vaatetusalan artesaani ja olen myös käynyt ammatillisen taidenukkelinjan. Ensimmäiset ompelutyöt olivat barbin vaatteet, joita muistan tehneeni mummun poljettavalla ompelukoneella hänen vanhasta esiliinastaan. Tuo kone on minulla Kalajoella edelleen.  Tämän päivän työtilasta löytyy kuitenkin nykyaikaisemmat  koneet.

 
Nelisen vuotta sitten elämässä oli ollut paljon kaikkea ja päätin että nyt jos koskaan teen jotain itseni vuoksi. Tarvitsin itselleni aikaa. Otin opintovapaata Sievin Jalkineelta ja lähdin opiskelemaan sisustusalan artesaaniksi Kokemäelle. Opiskelun edetessä haaveena ollut oma yrittäjyys alkoi nostaa jälleen päätään. Ja toisen vuoden aikana perustinkin Omin Käsin Kotona-yrityksen, joka on ompelupalvelua asiakkaille. Työt ovat laidasta laitaan, korjaan vanhaa, ompelen uutta, vaatteita, asusteita, sisustustekstiilejä yms. Valmistan myös myyntiin erilaisia tuotteita tilkuista ja kierrätysmateriaaleista kaikki ompelemalla. Mitä pienemmät osat ovat sitä hauskempaa on tekeminen.


Yksi opettaja sanoi minulle, ettei tuo nimi Omin Käsin Kotona ole hyvä yrityksen nimeksi. Mutta olen pohjanmaalta ja itsepäinen, joten pidin nimen. Omin Käsin Kotona on hyvin vahvasti minun näköiseni. Työtila on kotona, teen itse kaikki ja tärkeimmässä asemassa on aina asiakas ja hänen toiveensa. Ihanat asiakkaat ovatkin tämän työn paras osa. Ja kaikkein parasta on tietenkin se kun tyytyväinen asiakas palaa uudelleen teettämään jotain muuta. Toisinaan heillä on hyvin tarkka näkemys teetettävästä tuotteesta, toisinaan taas tarvitsevat ammattilaisen mielipidettä. Tuntuu hyvältä olla sellaisen luottamuksen arvoinen.


Pari vuotta taaksepäin oli tarkoitus että yrittäjyydestä tulee minulle kokopäiväistä, oli alustavasti jo sovittu alihantaa tietty tuntimäärä per viikko. Mutta sitten sainkin valtiolta viran, ja jonkin aikaa siitä minulle tarjottiin jälleen uutta työpaikkaa. Tällä kertaa yhdestä opiskeluajan harjoittelupaikasta. Taas elämä teki temppujaan. Valtio vaihtui Puutavaraliike Juha Sakariin ja minä hyppäsin suoraan syvään päähän. Yhtäkkiä piti opetella/osata myydä puutavaraa, rakennustarvikkeita, laskea paneelin menekkiä, laskea tarjouksia jos vaikka ja mistä. Pääsin tekemään kalustesuunnittelua, auttamaan asiakasta värien ja materiaalien hankinnassa. Monet naurut on tämän vuoden aikana naurettu, kun ne kuuluisat eri alueiden murteet ovat kohdanneet toisensa. Asiakas tuli ostamaan ripaa ja minä hänelle näytin ovenripaa…mistäs olisin voinut tietää että ripa on täälläpäin Suomea jotain ihan muuta! Onneksi olen hyvin huumorintajuinen ja minulla on kyky osata nauraa omille kömmähdyksille.


Työpaikka Juha Sakarilla pysyy. Tämä on hyvä yhdistelmä, molemmat ovat asiakaspalvelua josta tykkään. Päivät puutavaraliikkeessä ja illat, sekä vapaat omassa yrityksessä. Olen tilanteessa jossa pääsen tekemään sisustussuunnittelua kaikissa muodoissa. Teen työtä, johon opiskelin kaksi ja puoli vuotta. Myyn tapetteja, maaleja ja erilaisia pintamateriaaleja ja sitten omassa yrityksessä ompelen esim. verhoja ja tyynyjä. Työt täydentävät toisiaan täydellisesti.


Viimeinen puoli vuotta on näyttänyt ja opettanut minulle, että tämä sivutoiminen yrittäjyys on minulle paras vaihtoehto. Ompelijoille on kyllä töitä, joten tämä työllistäisi minut myös kokonaan jos niin haluaisin. En halua, nyt on hyvä. Yrittäjyys ei ole minulle kuuluisuutta, eikä rikastumista. Vaan se on sydämestä lähtevää asiakaspalvelua, luovuutta ja pala jotain omaa. Laskin vasta että esim minun instaseuraajista 38 % on ostanut tai tilannut joskus minulta jonkun ompelutyön. Ja noin joka toinen heistä on tehnyt sen jo kaksi tai useamman kerran. Se on mielestäni loistava tulos.


Työtilassa on silppulaatikko. Se on täynnä värikkäitä tilkkuja, jotka joku muu olisi jo laittanut roskiin, en minä. Kun kehittelen uutta tuotetta, avaan tuon silppulaatikon, otan esille silitysraudan ja silitän ruttuisia tilkkuja. Väri väriltä, kuosi kuosilta ne alkavat pikkuhiljaa hahmottua uudeksi ompelutyöksi. Omissa tuotteissa en juuri käytä kaavoja, vaan leikkaan sen kokoisia osia kun tilkuista saa ja näin tuote saa mittansa, ääriviivansa. Rakastan pieniä osia ja niiden ompelemista. Käytän paljon eri värisiä lankoja, niillä voi luoda kivoja efektejä, korostaa asioita. Nämä luovat hetket silppulaatikon äärellä ovat tärkeitä omalle hyvinvoinnille, omalle jaksamiselle. Tuo laatikko ei korvaa merta, mutta se auttaa kun rantaan ei pääse.

Jos haluat kurkata töitäni tai tms olet tervetullut seuraamaan touhujani. 

Fb Omin Käsin Kotona 

IG @ominkasinkotona 

Jätä kommenttisi