KasvuStoori – Kuopion Softop Oy

Olen Tuomo Burman, sokea vammaisyrittäjä Kuopiosta. Yrittäjyyden lisäksi ammattejani ovat diakoni ja datanomi. Tällä hetkellä suoritan yrittäjän ammattitutkintoa. Harrastan musiikinkuuntelua, kuorolaulua ja lukemista. Järjestötoiminta on minulle tärkeä asia. Olen mukana Kuopion Yrittäjien, Suomen Vammaisyrittäjien ja Pohjois-Savon Näkövammaisten toiminnassa.

Yritykseni on Kuopion Softop Oy. Yritykseni tuottaa näkövammaisille tietoteknisten laitteiden käyttökoulutuksia. Lisäksi tiedän melkoisesti WordPress-julkaisujärjestelmästä. Minua kiinnostaa sokeuteni vuoksi myös verkkosivujen saavutettavuus.

Yritykselläni on aputoiminimi Äänitarinankertoja Tuomo. Koska kuvat eivät ole minun juttuni, tuon ääneni kuuluville. Äänestä tulee tulevaisuudessa keskeinen osa liiketoimintaani. Minulla on oma Äänitarinankertoja Tuomo -kanava YouTubessa.

Kuinka kaikki alkoi?

Siinä vain kävi niin, jos huumori sallitaan. Yrittäjän urani alkoi noin 20 vuotta sitten. Olin pätevöitynyt näkövammaisten tietoteknisiin apuvälineisiin. Tuolloin selvisi, että jos koulutuksia näkövammaisille haluaa tehdä julkisten toimijoiden maksusitoumuksilla, pitää olla yritys. Niin perustin yritykseni nimeltä Atk-palvelu Tuomo Burman. Noin kymmenen vuotta sitten ostin ystävältäni Kuopion Softop Oy:n ja ajoin Atk-palvelu Tuomo Burmanin alas. Minulla ei koskaan ole ollut erityistä paloa yrittämiseen, mikä kyllä haittaa yritykseni kehittämistä. Toisaalta vammaisen ihmisen ei ole kovin helppoa työllistyä toisen palvelukseen, joten olen siis jäänyt yrittäjäksi.

Kuinka olet päässyt tähän pisteeseen?

No, ponnistelemalla vain eteenpäin. En ole antanut periksi, vaikka se varmaan olisi ollut järkevää. Toisinaan tulevat pienet onnistumiset ovat auttaneet eteenpäin ja antaneet toivoa entistä paremmista ajoista.

Motivaatio löytyy siitä, että voi kokeilla uusia ideoita. Voi siis yrittää ja yrittää. Yrittäjyyden tietynlainen vapaus myös motivoi, kun itse voi päättää asioistaan. Hyvin tehty työ ja siitä saatava palaute auttaa eteenpäin.

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Täytyy pystyä sietämään epävarmuutta. Pitää kestää epäonnistumisia. Vaikka mitä luvattaisiin, niin kauppa on valmis vasta, kun sen voi laskuttaa. On helpompi tuhlata kuin ansaita rahaa. Yksin yrittäjällä verkostot antavat tukea. Minulle esimerkiksi yrittäjäjärjestön jäsenyys on ollut tuenlähde.

Tulevaisuudessa yritykseni muuttuu kannattavaksi ja työllistää muutaman henkilön. Uskon, että äänessä ja äänijuttujen tuotteistamisessa on tulevaisuus.

Kuinka nollaat itsesi?

Minulle kirjat ovat tärkeitä. Luen, siis yleensä kuuntelen kymmeniä kirjoja vuodessa. Kirjat toimivat hyvin nollaajina. Annan kolme vinkkiä minua hyvin nollanneisiin kirjoihin.

Helen Czerski: Myrsky vesilasissa: arkipäivän fysiikkaa

Matti Remes: Periaatteen mies

Johanna Valkama: Jäävuonon Ruusu

”Tuulet ovat suotuisia niille, jotka tietävät minne ovat menossa.” (Vasco da Gama)

Kuopion Softop Oy

Äänitarinankertoja Tuomo

https://www.aanitarinankertojatuomo.fi

Youtube kanavani: Äänitarinankertoja Tuomo

https://www.youtube.com/channel/UC5Hmj09kbytpXFOiMN0aFcw/featured?view_as=public

2 kommenttia

Jätä kommenttisi

Mikko Juvonenkommentoi
22.01.2020 at 12:35

Uskomattoman ahkera ja elämässä eteenpäin pyrkivä mies. Muistan ajan kun serkkuni perheeseen syntyi sokeat kaksospojat. Poikien vartuttua muutaman vuoden ikään ihmetteli kuika
näkövammaiset pojat leikkivät ja peuhaavat kuin näkevät kaverit. Hyvää onnea Tuomo sen olet ansainnut!

tarjakommentoi
22.01.2020 at 17:54
– In reply to: Mikko Juvonen

Olen samaa mieltä kanssasi! Vinkkaan Tuomolle kommenttisi. Terkuin Tarja Kasvustoori

Jätä kommenttisi