KasvuStoori – Ideabutiikki

Olen Ninja Renvall, 26-vuotias graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Vapaa-ajallani rakastan retkeillä ja lukea sarjakuvia, ja toimin myös kissojen kotihoitajana.

Olen nyt vajaan vuoden toiminut yrittäjänä pyörittäen Ideabutiikki -verkkokauppaa. Suunnittelemme yrityskumppanini Heidi Uskauren kanssa ympäristöystävällisesti tuotettuja vanerisia asusteita sekä paperituotteita, jotka ammentavat inspiraatiota Suomen mytologiasta ja luonnosta.

Miten kaikki alkoi?

Lapsena päätin, että isona minusta tulee sarjakuvapiirtäjä. Kesälomilla saatoin piirtää läpi yön aamun pikkutunneille asti – ihan vaan koska se oli niin hauskaa. Mitä vanhemmaksi vartuin, sitä selvemmäksi kävi, ettei sarjakuvapiirtäjän ammatti ehkä ollutkaan kaikkein varmin urapolku. Lukion jälkeen löysin graafisen suunnittelun välivuotenani kansalaisopistossa. Olin innoissani, koin jälleen tietäväni mitä haluan elämälläni tehdä!

Ammattikorkeakoulussa aloin pohdiskella yrittäjyyttä, mutta silloin se tuntui vielä kovin kaukaiselta tavoitteelta ja suurelta saavuttamattomalta. Olin vuoden verran vaihdossa Tšekissä sekä Kyproksella, ja sinä aikana arvostukseni Suomea ja suomen kulttuuria kohtaan kasvoi, ja aloin erityisesti innostua Suomen mytologiasta. Pian graafikoksi valmistumisen jälkeen edessäni oli muutto Vaasaan, josta en tuntenut ketään eikä töitäkään ollut tiedossa. Laitoin paikallisille mainostoimistoille sähköpostia töiden toivossa, ja yksi niistä vastasi. Pian olinkin lounastamassa Pieni Idean Heidin kanssa, ja siitä yhteistyö lähti rullaamaan! Aluksi tein hänen yrityksessään töitä freelancerina, mutta pian aloimme jo pohtia oman verkkokaupan perustamista. Pohdinta muuttui teoiksi ja tässä sitä ollaan.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Itsepäisyydellä! En ole koskaan erityisemmin tykännyt tehdä niin kuin muut käskevät, vaan haluan tehdä kaiken omalla tavallani. Varhaisteininä aloin toden teolla innostua piirtämisestä ja suhersin kaikki käsiini saamani paperit täyteen, ja olen siitä asti haaveillut urasta taiteen parissa.

Mikä motivoi sinua toiminnassasi?

Suomen myytit ja kansanrunous ovat olleet valtava inspiraatio työssäni. Ennen vanhaan moniin eläimiin liittyi mitä merkillisempiä uskomuksia, esimerkiksi joutsenen sanottiin voivan matkata elävien ja kuolleiden maailmojen välillä ja karhua pidettiin jumalana sekä ihmisten esi-isänä. Ahventen ajateltiin olevan niin ahdistuneita, että niitä itketti! Muinaisten suomalaisten suhde luontoon ja muihin eläviin olentoihin kiehtoo minua, ja haluan päästä lähemmäksi tätä suhdetta.

Lisäksi asiakaspalaute motivoi minua hurjasti. Positiiviset kommentit tuotteistani ja työstäni saavat minut aina huikean hyvälle tuulelle, ja se että joku tykkää tuotteistani niin paljon, että on valmis maksamaan niistä, on tajunnanräjäyttävää. Tilausten pakkaaminen on aivan lempihommaani!

Parhaimmat opetukset tähän mennessä?

Ajankäytön suunnittelu on erityisen tärkeää, ja työn ja vapaa-ajan tasapainottelu on välillä hankalaa. Yrittäjän vapauden mukana tulee myös vastuu suunnitella omat työt niin, että kaikki tulee tehtyä ajallaan. Vapaatakin pitäisi malttaa pitää, mikä on välillä vaikeaa, kun työstä nauttii. Kehoni on jo muutaman kerran pistänyt stopin ahertamiselle: raskaan työjakson päätteeksi olen ollut niin valtavan väsynyt, että olen saanut migreenin ja vain nukkunut pari päivää lähes putkeen. Eli siis lyhyesti: kuuntele jaksamistasi ja muista pitää myös vapaata!

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Lyhyen tähtäimen tavoitteena on laajentaa tuotevalikoimaa, minulla on aivan hirveästi ideoita, jotka haluaisin toteuttaa! Pidemmän tähtäimen tavoitteena on kasvattaa yritystä siihen pisteeseen, että tästä tulee päätoimeentuloni. Tarkoituksena olisi myös alkaa tehdä enemmän yhteistyötä muiden yritysten kanssa sekä saada lisää jälleenmyyjiä.

Miten nollaat itsesi?

Lähden ulos. Stressaavat asiat alkavat näyttää heti pienemmiltä, kun näkee että maailma pyörii omista murheista huolimatta. Kotoilu poikaystävän ja kissojen kanssa, lukeminen ja pelaaminen auttavat myös unohtamaan työjutut hetkeksi.

Löydät Ideabutiikin verkkokaupan ja somekanavat täältä:

www.ideabutiikki.fi

https://www.instagram.com/ideabutiikki/

https://www.facebook.com/ideabutiikki

https://www.tiktok.com/@ideabutiikki?

Jätä kommenttisi