KasvuStoori – Café Frilla, Eventic Oy

Olen Sofia Saarikko, kahvila- ja tapahtuma-alan yrittäjä Helsingistä.

Koulutukseltani olen medianomi ja tällä hetkellä opiskelen työni ohessa palvelumuotoilua ja tuotteistamista. Olen suorittanut myös yrittäjän ammattitutkinnon ja järjestyksenvalvojan pätevyyden.

Mitä teet työksesi?

Osakeyhtiöni Eventic toimii päätoimisesti tapahtumatuotannon parissa ja tuottaa paljon stand up -komiikkaa. Olen ollut alalla vuosikymmenen, josta yrittäjänä reilut kolme vuotta. Urani aikana olen päässyt tekemään niin näyttäviä areenakeikkoja kuin intiimejä yksityiskeikkoja. Koronan vuoksi tapahtumia on rajoitettu jo kohta puolitoista vuotta, joten tällä hetkellä yritykseni on keskittynyt kahvilaani Keravan kartanolla.

Millainen kahvila Café Frilla on?

Café Frilla on idyllinen kahvila vanhassa kauniissa kartanossa Keravan vehreässä jokilaaksossa. Kahvila toimii toukokuussa viikonloppuisin ja kesäkuusta eteenpäin päivittäin, ja meiltä löytyy kahvilaherkkujen lisäksi myös ruokaisampia vaihtoehtoja sekä arkisin lounasta. Keittiössä suosimme sesongin maistuvimpia raaka-aineita, värikkäitä kasviksia ja keittiöpuutarhamme satoa. Pienestä puodistamme voi ostaa mökkituliaisia.

Toivottavasti pääsemme kesän aikana järjestämään paljon erilaisia tapahtumia, mm. stand upia, joogaa, keikkoja ja kirppiksiä, mutta kartanon alue on jo sellaisenaan ihana päiväretkikohde. Samassa pihapiirissä toimii Kestävän elämän yhteisö Jalotus ja heidän suloiset lampaat, puput ja kanat ilahduttavat kävijöitä, jotka voivat nauttia kesästä aurinkoisella terassillamme tai puun varjossa pötkötellen.  

Miten päädyit kahvilayrittäjäksi?

Olen opiskeluaikoina ollut vuosia töissä kahvilassa ja siitä asti olen haaveillut omasta kahvilasta. Kun ystäväni Laura kysyi keväällä 2020 haluaisinko tuottaa tapahtumia Keravan kartanolle avattavaan uuteen kahvilaan, oli helppo sanoa kyllä. Pian olinkin mukana suunnittelemassa kahvilatoimintaa ja päädyimme luotsaamaan Humlebee-kahvilaa kesän ajan kolmen hengen tiimillä.

Syksyn tullen yrittäjäkollegani Laura ja Tiina siirtyivät uusiin kuvioihin ja itse päätin jatkaa kahvilatoimintaa oman yritykseni kautta tulevana kesänä. Välillä päätös kauhistutti, kun tapahtumarajoitusten lisäksi ravintolarajoitukset kiristyivät entisestään, mutta toivo paremmasta kesästä voitti ja Frilla avasi ovensa vappuna 2021.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Yrittäjän tyttärenä olen aina ollut kova tekemään töitä ja monta mahdollisuutta on avautunut tehtyjen projektien tai edellisten työpaikkojen kautta. Vaikka minulla on takana muutama pidempi työsuhde, olen aina tehnyt myös keikkahommia joiden kautta olen kasvattanut verkostoani ja saanut uutta osaamista.

Luonteeltani olen sinnikäs, ratkaisukeskeinen ja periksiantamaton. Kestän hyvin kiirettä ja pystyn hallitsemaan montaa asiaa samaan aikaan, josta on ollut etua kahden erilaisen liiketoiminnan yhteensovittamisessa.

Mikä motivoi sinua toiminnassasi?

Niin tapahtumissa kuin kahvilassa motivoivinta on tyytyväiset asiakkaat. Kun asiakas nauraa vedet silmissä stand up -keikalla tai kiittelee elämänsä parhaasta voisilmäpullasta, niin tietää miksi työtään tekee. Jos tekisin työtä rahan takia, en olisi valinnut ravintola- ja tapahtuma-alaa, mutta tietysti hyvät myyntipäivät, yrityksen tekemä positiivinen tulos ja liiketoiminnan kasvu motivoivat.

Parhaimmat opetukset tähän mennessä?

Hinnoittelun täytyy olla kunnossa ja yrittäjän pitää laskea työtuntiensa korvaus kohdilleen, mutta välillä voi olla fiksua tehdä joku asia korvauksetta – itse olen esimerkiksi saanut kaksi työtä vapaaehtoistyön kautta. Kannustan kokeilemaan rohkeasti uutta, sillä koskaan ei tiedä mihin se tie vie. Kannattaa myös puhua asioista ääneen, pyytää apua, delegoida ja etsiä oikeat yhteistyökumppanit, eikä yrittää tehdä kaikkea yksin. Lopuksi on hyvä muistaa, että asioilla on tapana järjestyä!

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Viime vuosi näytti, että vaikka kuinka valmistautuisi, aina voi sattua jotain täysin yllättävää. Minulla on ajatus siitä mihin yritykseni tähtää, mutta pääosin keskityn lähitulevaisuuteen ja teen luovia ja joustavia ratkaisuja silloin, kun niitä tarvitaan.

Näillä aloilla koronan vaikutuksia paikkaillaan pitkään, mutta tavoitteenani on tehdä tänäkin vuonna positiivinen tulos ja alkaa mahdollisimman pian kasvattaa liikevaihtoa entiselleen. Tähtään parempaan tulokseen, jotta voin tarjota tulevaisuudessa työtä yhä useammalle alihankkijalle ja työntekijälle.

Miten rentoudut?

Rakastan ruokaa, ja ruuanlaitto on minulle parasta nollausta. Rentoudun kaverieni seurassa, saunassa ja mökillä, mutta kokonaan irti töistä pääsen parhaiten jossain kaukana lämpimässä. 

Tahtolauseesi

En varsinaisesti ole motivaatiolauseiden ystävä, mutta yritän opetella better done than perfect -asennetta, koska asioita on aina mahdollista kehittää matkan varrella, kunhan vain aloittaa.

Café Frilla

Keravan kartano, Kivisillantie 12

04200 Kerava

info@cafefrilla.fi

www.cafefrilla.fi

www.instagram.com/cafefrilla

www.facebook.com/cafefrilla

Sofia Saarikko

sofia@eventic.fi

Jätä kommenttisi