Vieraskynä – Yrittäjäksi yli viisikymppisenä

Parisen vuotta sitten istuin työttömille työnhakijoille tarkoitetussa kansainvälisen liiketoiminnan koulutuksessa ja mietin tulevaisuuttani.  Suurin osa kurssin osallistujista oli jo neljänkympin paremmalla puolella. Monet jo viisikymppisiä. Melkein jokaisella heistä oli korkeakoulututkinto ja mittava työura takana. Keskusteluista heidän kanssaan kävi kuitenkin ilmi, että työpaikan löytäminen oli vaikeaa.

Päätin, että itse en lähettäisi satoja turhia hakemuksia. Alkaisin yrittäjäksi. Näin voisin käyttää vuosien varrella kertynyttä kokemusta hyväkseni ja olla vapaa tekemään asiat juuri niin kuin itse haluan. Olin yllämainitun kurssin osallistujista ainoa, joka päätyi yrittäjäksi, vaikka monella muullakin olisi ollut hyvät mahdollisuudet menestyä.

Mietin vahvuuksiani. Vaatealan koulutus ja työkokemus. Vahva kokemus pienten yritysten markkinointitehtävistä parin vuosikymmenen ajalta. Oma vaatekauppa oli ollut mielessä monesti ja nyt päätin kokeilla, mitä saan aikaiseksi.

Urban Bloom Oy perustettiin joulukuussa 2017 ja avasin aikuisille naisille suunnatun vaatteiden kivijalkakaupan tammikuussa 2018 Järvenpään Prismakeskukseen, www.urbanbloom.fi –vaateverkkokauppa avattiin marraskuussa 2018.

Ensimmäiseen toimintavuoteen on mahtunut paljon kaikenlaista. Ensin jännitys siitä, miten liike otetaan vastaan. Sen jälkeen pitkä kuuma kesä, joka on vaatekauppiaiden parasta sesonkia. Kesän jälkeen hiljaisempi syys- ja talvikausi. Kutsuisin ensimmäistä vuotta lämmittelykierrokseksi. Nyt tiedän mitä tein oikein, mitä pitää parantaa ja mitä tehdä täysin toisella tavalla.

Toivon, että yhä useampi näkisi yrittäjyyden yhtenä väylänä työllistyä ja mahdollisuutena menestyä. Tässä suhteessa yli viisikymppiset ovat sitä parasta A-ryhmää. On jo kokemusta ja rohkeutta. Ehkä lapsetkin ovat itsenäistyneet ja aikaa on käytettävissä oman yrityksen kehittämiseen. 

Tukea yrityksen kehittämiseen voi saada esimerkiksi työn ohella suoritettavan koulutuksen avulla. Itse suoritan yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa oppisopimuksella, jolloin koulutus on maksuton. Olen saanut koulutuksen kautta paljon uusia eväitä oman yrityksen kehittämiseen. Aion jatkaa oman osaamiseni kehittämistä myös tulevaisuudessa ja suosittelen sitä muillekin. Opiskelu kannattaa aina.

Voisiko yrittäjyys olla vaihtoehto yhä useammalle työnhakijalle? Kyllä voisi. Itse olen sitä mieltä, että yrittäjyyttä ei kannata pelätä. Yrittäjiä tarvitaan ja yrittäjyys on varsinkin kokeneelle työntekijälle mahdollisuus laittaa vuosien varrella hankittu osaaminen peliin omaksi hyödykseen. Kannattaakin pohtia, voisiko yrittäjyys sopia juuri sinulle. 

Keväisin terveisin

Terhi Lehtonen

Urban Bloom-yrittäjä

www.urbanbloom.fi

FB UrbanBloom Clothing

Insta @urbanbloomclothing

Jätä kommenttisi