Työn imu, vapaa-ajan imu, harrastuksen imu, onko sinulla näitä?

Törmäsin työn imuun lukiessani vanhaa artikkelia työstä ja työssä jaksamisesta. Tästä syntyi päässäni ajatusleikki, missä kaikessa voi olla imua. Onko harrastus imua täynnä? Entä vapaa-aika, löytyykö siitä imua? Onko opiskelussa imua? Tai onko omassa tekemisessä imua? Kuinka tärkeää imu ylipäätänsä on meille? Onko imu se asia, joka innostaa ja virkistää, pitää hereillä, saa elämän maistumaan mielekkäältä?

Miten imu syntyy? Voimmeko itse tehdä tuon imun itsellemme ja jos voimme, kuinka sen teemme? Yksi asia, joka selvästi lisää imua, on ne ihmiset joiden kanssa teet töitä, harrastat tai ylipäätänsä olet vuorovaikutuksessa. Jos vuorovaikutus on innostavaa työssä, niin se lisää työn mielekkyyttä ja sitä kautta imua. Jos yhteistyössä on energiaa, se antaa enemmän kuin ottaa ja taas saadaan imua aikaiseksi.

Voiko harrastuksessa olla imua? Samalla tavalla harrastuksen pitäisi antaa meille iloa. Jos harrastusporukka on kiva, innostava ja paikassa on mukava harrastaa, niin kyllä siinä kummasti on imua, joka vetää puoleensa. Voiko imua saada kaikkeen muuhunkin tekemiseen?

Entä yrittäjyys?

Olisi mielenkiintoista tehdä tutkimus yrittäjän työn imusta. Mistä yrittäjä saa imua omaan tekemiseensä, virtaa ja mikä saa hänet vuodesta toiseen jaksamaan? Yrittäjän jaksamisesta on kyllä tehty tutkimuksia, mutta mikä vaikuttaa siihen, että yrittäjyys kantaa läpi elämän ja heillä riittää intoa aina vaan jatkaa.

Yrittäjä on vielä usein aika yksin. Yrittäjän imu saattaa hiipua, kun ei ole ketään kenen kanssa jakaa asioita. Yhteistyö ja erilaiset yhteiset projektit muiden yrittäjien kanssa tuottavat selkeästi imua yrittäjälle. Ne tuovat työniloa. Yhteistyössä voi ollakin juuri se työn imun voima, jota kannattaa etsiskellä.

Me saamme yhteistyöstä imua KasvuStoorin sisällä. Yhteistyömme antaa meille voimaa ja imua tehdä paljon asioita. Jaksamme jatkaa, kun voimme tsempata toisiamme. Se antaa innostusta ja motivaatiota sekä kannustaa jatkamaan.

Minulla on usein tarve kaivaa määritelmä asialle eli tässä tapauksessa etsin tiedon, mitä työn imulla oikein tarkoitetaan? Löysin Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin määritelmän työn imusta. ”Työn imu tarkoittaa tilaa, jossa työn tekeminen tuntuu mielekkäältä ja innostavalta, jossa työ tuntuu merkitykselliseltä ja antaa voimaa myös muuhun elämään”.

Täytyy sanoa , että KasvuStoori -yhteistyömme tekee juuri tuota. Tuntuu mielekkäältä tehdä tätä yhteistyössä. Se tuottaa meille innostusta ja merkitystä tekemiseemme, mikä taas antaa voimaa meidän kummankin omiin töihin sekä muuhun elämäämme. Olemme siis mitä ilmeisemmin löytäneet yhteistyössä työn imua. Tosin toisinaan tuntuu, että olemme niin innostuneita että ehkä pitäisi vähentää tätä työn imua ja jopa toppuutella tekemistämme. 🙂

Parasta on se, että työn imuun voi jokainen itse vaikuttaa

Työn pitäisi olla Työterveyslaitoksen tekemien tutkimusten mukaan sopivasti haastavaa, siihen tulisi saada tukea ja työyhteisön tunnelman pitäisi olla hyvä. Tällä tehdään työn imua. Työterveyslaitoksen sivuilta löydät paljon tietoa työn imusta.

Yrittäjänä minulla on se mahdollisuus itse vaikuttaa työhöni ja tekemiseeni. Voin rakentaa työstäni sellaista kuin itse haluan. En tiedä, onko yrittäjille suotu erityisen paljon tätä työn imua, kun tuntuu että monet yrittäjät jaksavat innostua tekemisestään aina vaan uudelleen joka päivä.

Työn imu on siitä positiivinen asia, että se siirtyy helposti muuhunkin tekemiseeni, kuten harrastuksiin, ulkoiluun ja kotitöihinkin. Harrastus tai kodin tekeminen antaa virtaa, eikä vie sitä. Työ tuo positiivista imua ja innostaa tekemään kaikkea muuta.

Tuunaa sinäkin työtäsi, jos kaipaat muutosta

Työn tuunaaminen on erityisen hyvä ajatus. Työterveyslaitos antaa tuunaamiseen hyvät ohjeet täällä. Se on varmaa, että jos löytää jotain uutta ja innostavaa työhönsä, niin sen avulla jaksaa paremmin.

Tuunaaminen on ajatuksellisesti kiva asia ja siitä tulee heti positiivinen olotila. Voin siis muokata jotain tekemääni asiaa mielekkäämmäksi. Saan tekemisestä virtaa, energiaa, iloa ja innostusta. Ei se tietenkään tule tarjottimella, vaan minun on itse opeteltava hyödyntämään tuota positiivista tuunausta ja haettava sen kautta imua kaikkeen siihen tekemiseen, joka maistuu puulta tai vähemmän innostavalta. Vaikka siihen imurointiin.

Tammikuulta löytyy hyvä vieraskynäkirjoitus samaan aiheeseen. Lue lisää elämän mahdollisuuksista.

Imua jokaiseen päivään

Photo by CoWomen on Unsplash

Jätä kommenttisi