On ollut harmaita aamuja, harmaita päivä ja pimeitä iltoja. Vaivaako harmaus sinua?

Tähän aikaan vuodesta tulee syötyä suklaata. Suklaa taitaa olla monelle meistä lohturuokaa ja tuoda hyvää mieltä. Muutenkin talvella ja pimeään aikaan tulee helposti syötyä enemmän kuin kesäaikaan. Millä keinoin kaamoksen tuomaa arkea voi helpottaa?

Kaivelin tähän soveltuvia vinkkejä ja keinoja. Varsinkin tänään itsenäisyyspäivänä kun kirjoitin tätä, tuntuu ettei päivää ollut oikeastaan ollenkaan. Koko päivä oli harmaan eri sävyinen muuttuen lopulta piemäksi illaksi. Pimeys tuntui kyllä aivan ihanalta, paljon mukavammalta kuin päivän kestänyt harmaus.

Yksi helpottava tekijä tähän kaamokseen on kirkasvalolamppu. Sanotaan että yksi kaamoksen oireilun syy on valon puute. Kaivan joka vuosi marraskuun alkupuolella kirkasvalolampun esille. Aamuisin tuntuu ettei jaksa muuten enää herätä. Heräämiseen saa onneksi apua kirkasvalolampusta. Laitan sen heti aamulla päälle. Kun sitä pitää ainakin parikymmentä minuuttia päivittäin päällä alkaa vaikuttaa omaan rytmiin. Koen joka vuosi tästä olevan apua ainakin minulle.

Talvella tulee usein laitettua päälle paljon vähemmän värikkäitä vaatteita kuin kesällä. Minua ainakin piristää kun laitan aamulla jotain värikästä päälleni. Värienergiaa vaatteista. Kukista saa myös kivasti väriä kodin pöydälle. Syksyllä ruskan värit piristävät mieltä kummasti. Miksei voi tuoda erilaisia värejä piristämään omaa päivää vaatteiden myötä.

Kodin sisustuksessa tyynyt, peitot ja muut tekstiilit tuovat väriä. Voi valita itselle sopivia värejä ja tuoda niiden kautta piristystä arkeen. Kynttilät tuovat valoa. Erilaiset muut kauniit valot luovat myös tunnelmaa kodissa. Olen itse huomannut kukkien, joita jo sivusin, vaikuttavan piristävästi pimeään aikaan. Ostan paljon useammin kukkia tähän vuoden aikaan kuin kesällä.

Ulkoilu on yksi tärkeimmistä asioista

Nyt koronan aikaan, kun on paljon tehnyt etänä töitä, eikä aamulla lähde mihinkään työpöydän äärestä aamun pakollinen happihyppely jää helposti väliin eli työmatka. Huomaan, että kaipaan ulkoilmaa. Ulkoilma, vaikka olisi pimeää, auttaa heräämään ja antaa energiaa. Liikunta ja ulkoilu on äärimmäisen tärkeitä näin kaamoksen aikaan. Sillä voi taklata kaamosväsymystä.

Työpäivän päätteeksi on ihanaa päästä ulos. Ulkona liikkuminen auttaa jaksamaan. Liikuntaa siis kannattaa ehdottamasti harrastaa tähän aikaan vuodesta. Aina parempi jos ehtii valoisalla ulos. Aina ei työt anna siihen mahdollisuutta. Minusta piemällä, illalla, liikkuminen auttaa ihan samalla tavalla jaksamaan.

Älä käperry yksin sohvan nurkaan, puhu muiden kanssa

Puhu ystävien kanssa puhelimessa tai vaikka whatsapp videopuheluita nyt kun koronan takia tapaamiset jäävät vähiin. Videopuhelussa näkee ystävän, joka myös piristää päivää. Ystävien, muiden ihmisten seura piristää kummasti kaamoksen keskellä.

Aloita pitämään vaikka kiitollisuuspäiväkirjaa tai pistä asioita ylös muuten vain joista olet sinä päivänä kiitollinen. Kehitä jotain mistä saat iloa. Kun joka päivä laitat vähintään yhden tai pari asiaa ylös mistä juuri sinä päivänä olet kiitollinen, huomaat ettei päivät olekaan niin tylsän harmaita.

Ime luonnosta energiaa

Kesällä näemme kaiken luonnon kauneuden ympärillämme, mutta marraskuussa ja joulukuussa kuljemme helposti vain eteenpäin nähden lehdettömät puut ja lakastuneen luonnon. Harmaana päivänä, pimeydessäkin voit nähdä luonnossa monenlaisia asioita kun heräät katsomaan. Katso puita uusin silmin, kuinka upeita niiden rungot ovat. Katselin tänään otsalampun valossa pimeässä metsässä kulkiessa kiviä, juuria, puita, mättäitä ympärilläni. Oli yllättävää kuinka kauniilta kaikki näytti.

Nauti olostasi

Käperry hyvällä omalla tunnolla sohvan nurkkaan hyvän kirjan pariin tai katsele ohjelmia mistä pidät. Ota välillä ihan relax ja rentoudu. Välillä voi myös nukkua pidempään ja herätä omalla tahdilla. Antaa itselle luvan olla myös välillä laiskana.

Voi myös olla, että tarvitset hieman pidemmät yöunet pimeään aikaan, joten on lupa nukkua. Ja jos aika antaa myöten, niin miksei pienet päiväunetkin voi välillä ottaa. Pääasia, että saat riittävästi unta.

Älä keksi syitä miksi et jaksa, vaan mieti keinoja kuinka voit paremmin!

Jätä kommenttisi