Suvililja Photography – KasvuStoori

Kuka olet?

Olen Susanna Lehto, 29-vuotias valokuvaus- ja opetusalan yrittäjä Vantaalta. Olen hyväntuulinen ja hyväntahtoinen optimisti, jolle perhe on valtavan tärkeä ja jonka mielestä parasta on aivan tavallinen arki.

 

Mikä on yrityksesi?

Toiminimiyritykseni kantaa omaa nimeäni ja teen sen alla sekä valokuvausta että opetan matematiikkaa. Alun perin yritystoimintani on kuitenkin lähtenyt liikkeelle eläinvalokuvauksesta, ja minut tunnetaankin varmasti parhaiten Suvililja Photography -nimellä tekemistäni eläinvalokuvista. Lemmikit ovat tänä päivänä perheenjäseniä ja rakkaita eläinystäviä, jotka ovat kuitenkin meillä lainassa ihmisen elämänkaareen verrattuna varsin lyhyen ajan. Ikuistamalla lemmikit valokuviin konkreettiset muistot rakkaista säilyvät kuitenkin jopa sukupolvelta toiselle, ja tämä pätee totta kai myös muihin kuin eläimistä otettuihin valokuviin.

 

Miten kaikki alkoi ja miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Olen koulutukseltani matematiikan ja yhteiskuntaopin aineenopettaja. Kuulin yliopisto-opintojeni loppuvaiheessa Suomen 4H-liiton järjestämistä 4H-yrityskursseista ja ajattelin, että yhteiskuntaopin opettajana olisi huomattavasti vakuuttavampaa opettaa nuoria yrittäjyyteen ja yritysmaailmaan liittyvissä asioissa, jos olisi edes jonkinlaista omakohtaista kokemusta yrityksen pyörittämisestä pelkän kirjatiedon sijaan. Pian minulla oli pystyssä oma 4H-yritys ja tajusin, että ”oikeat” yrittäjätkin ovat tavallisia ihmisiä ja itse asiassa halutessani minäkin voisin ruveta yrittäjäksi.

Toimin opintojen ja palkkatöiden ohella vuoden 2015 4H-yrittäjänä tehden valokuvauskeikkaa ja kotisivuja, ja heti tammikuussa 2016 otin taas askelen eteenpäin ja siirryin Ukko.fi:n kevytyrittäjäksi jatkaen valokuvauspalvelujen tarjoamista. Keväällä 2017 pohdin useaan otteeseen, mitä oikein haluan työelämältä, mitkä arvot ovat minulle tärkeimpiä ja minkälaista elämää haluan elää seuraavat 40 vuotta. Tuolloin totesin, että nyt tai ei koskaan on aika kokeilla, miten siipeni kantaisivat päätoimisena yrittäjänä, ja niin perustin toiminimen kesäkuussa 2017. Edelleen valokuvaus on tärkein osa yritykseni toimintaa, mutta yritys mahdollistaa sen, että voin yhdistää kaksi niinkin erilaista työtä kuin valokuvaus ja matematiikan opettaminen ja tehdä tarpeen tullen monenlaista muutakin osaamaani asiaa, kuten vaikkapa toisten yritysten auttaminen kotisivujen päivittämisessä ja muissa tietotekniikkaan ja viestintään liittyvissä asioissa.

Tällä hetkellä opiskelen yrittäjän ammattitutkintoa ja kerään työkalupakkiini välineitä yritystoimintani kehittämiseen ja parantamiseen sekä ollakseni asiakkailleni mahdollisimman suureksi iloksi ja hyödyksi.

 

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Minua motivoi yritystoiminnassani tekeminen ja työn tulosten näkeminen, kohtaamiset asiakkaideni kanssa, onnistumiset sekä työstä saamani palaute. Valokuvaajana kauniit kuvat ja asiakkaiden ihastuneet reaktiot heille tehtyihin kuviin tuovat minulle suurta iloa, kun taas opettajana palkitsevinta on nähdä oppilaideni oivaltamisen ja oppimisen ilo: se hetki, kun jokin asia on ensin tuntunut haastavalta ja johdattelevien kysymysten jälkeen silmien takana syttyy valo ja lapsen tai nuoren ilme kirkastuu, kun hän saa oivaltaa ja keksiä itse, onnistua. Positiiviset kokemukset kantavat pitkälle.

Valokuvaan paljon eläimiä, mikä on osaltaan eläinrakkaan valokuvaajan unelmien täyttymys. Vaikka eläimet saavat silmäni loistamaan, myös niiden omistajilla on tärkeä merkitys: Kuinka ihanaa onkaan syventyä valokuvauksen lomassa keskusteluun valokuvattavista lemmikeistä, arjesta tai ylipäätään elämästä. Monet kerrat olen myös löytänyt itseni kuuntelemasta asiakkaani tarinaa ja välillä huolia ja surujakin, ja koen nämä kanssani jaetut tarinat ja hetket suurina luottamuksenosoituksina.

 

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Jo ennen yrittäjäksi ryhtymistä olin sitä mieltä, että tunnen itseni hyvin. Silti yrittäjyys on ollut samalla matka itseeni: Kuka olen? Mikä todella on minulle tärkeää? Mihin uskon? Miten haluan kohdella muita ja tulla itse kohdelluksi? Miten reagoin erilaisissa ja myös erityisen vaikeilta tuntuvissa tilanteissa? Mistä kaivan uskoa tulevaan ja omaan tekemiseen, kun yritystoiminnassa tuleekin välillä hiljaisempi hetki ja mieleen hiipii epäilys, tuleekohan enää ikinä lisää tilauksia? Joku viisas on sanonut, että jos yrittäminen olisi helppoa, kaikki olisivat yrittäjiä. Itsensä tunteminen ja itseensä luottaminen sekä oman tekemisensä takana seisominen – niin myötä- kuin vastoinkäymisissä – ovat ensiarvoisen tärkeitä. Toisaalta, jos yrittäjä ei edes itse luota itseensä, miten potentiaalinen asiakas voisi luottaa?

Usko itseesi ja arvosta työtäsi. Vaikka yritys on ikään kuin yrittäjän lapsi, sen kanssa ei tarvitse viettää aikaa 24/7, vaan välillä on hyvä levätä: hyvinvoiva yrittäjä on edellytys sille, että yhden hengen yritys ylipäätään voi toimia. Kun itsellä on asiat hyvin, pystyy paremmin auttamaan myös muita.

Fokusoi, priorisoi ja keskity olennaiseen. Yksi ihminen ei ehdi tehdä kaikkea ja hioa sitä vielä täydellisyyteen asti. Yrittäjänä täytyy opetella huomaamaan, koska asia on tehty riittävän hyvin ja se on valmis täyttämään tehtävänsä, sillä tehty on parempi kuin täydellinen, joka ei tule koskaan valmiiksi.

Hyödynnä verkostojesi tietotaitoa. Vaikka yrittäjä on jokapaikanhöylä ja kävelevä monen alan osaaja, aivan kaikkea ei siltikään tarvitse tietää ja osata itse. Sen sijaan on hyvä tietää, kenen puoleen missäkin asiassa voi kääntyä ja keneltä kysyä neuvoa. Yhdessä pystymme niin paljon enempään kuin yksin.

Ja lopuksi: Ihminen (alansa ammattilaisenakaan) ei ole koskaan valmis. Aina voi tehdä jotain paremmin, aina voi oppia jotain uutta ja lisää, aina voi tulla paremmaksi. Ja se on ihan ok. Mitä enemmän tietää jostain asiasta, sitä paremmin ymmärtää, mitä kaikkea ei vielä kyseisestä asiasta tiedä. Itse asiassa se on todella hienoa, että vielä huomennakin voi oppia jotain uutta, vaikka jo nyt osaa paljon. Sanotaan, että elämä on matka, ja sama pätee yrittäjän polkuunkin.

 

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Tulevaisuudessa haluan palvella asiakkaitani entistä paremmin, ja tärkeimmät kehitysideani koskevat valokuvauspalveluitani. Pyrin pääsemään entistä useamman lemmikinomistajan tietoisuuteen ja saamaan omistajia eläinystävineen liikkeelle ajoissa, jotta yhä useampi nelijalkainen perheenjäsen saataisiin ikuistettua aikaa kestäviksi, konkreettisiksi kuvamuistoiksi silloin, kun valokuvaus on vielä mahdollista: Liian usein kuulen harmitteluja, kuinka lemmikistä olisi haluttu ammattilaisen ottamat kuvat, mutta syystä tai toisesta yhteinen aika päättyi ennen kuin valokuvauksessa saatiin aikaiseksi käydä. Hektisessä arjessa ja velvollisuuksien repiessä eri suuntiin voi tuntua haastavalta ottaa aikaa valokuvaukseen ja on helppo ajatella, että hoidetaan ensin kiireellisimmät asiat ja katsotaan sitten. Emme kuitenkaan ole ennustajia, joten on hyvä toimia mieluummin ennemmin kuin myöhemmin sen mukaan, mitkä asiat nousevat kunkin omassa tärkeysjärjestyksessä korkeimmalle.

Eläinvalokuvauksen rinnalla haluan tehdä tulevaisuudessa nykyistä enemmän asuntokuvauksia ja monipuolistaa palveluitani myös muotokuvausten osalta niin, että jatkossa valokuvissani esiintyisi enenevissä määrin myös erilaisia ihmisiä: lapsia, perheitä, pariskuntia, yrittäjiä työnsä parissa, … Haluan valokuvata sitä, mikä on ihmisille merkityksellistä, ja myös näyttää kuvieni kautta arjen pieniä ihmeitä ja suurta kauneutta.

 

Miten nollaat itsesi?

Lataan akkujani inspiroivia kirjoja lukemalla, lenkkeilemällä luonnossa ja ihastelemalla arjen kauneutta. Parasta on ihan tavallinen arki ja sen jakaminen perheen sekä hyvien ihmis- ja eläinystävien kanssa.

 

Tahtolauseesi?

Tahtolauseeni tai lempilausahdukseni on ”aina kannattaa yrittää” sekä muut suunnilleen samaa tarkoittavat sanonnat, kuten ”yrittänyttä ei laiteta”. Jos ei yritä, ei varmasti onnistu eikä mikään muutu, mutta yrittämällä on edes mahdollisuus vaikuttaa asioihin.

https://suvililja.net/

https://susannalehto.fi/

 

Jätä kommenttisi