Millainen on ihanteellinen työpaikka tulevaisuudessa?

Tuntuu, että korona vei meidät aivan uudenlaisen työn ääreen. Työelämän muutos ja murros on ollut lähes vallankumouksellisen tuntuista välillä. On aivan uudenlaisia tapoja toimia, teknologia mahdollistaa työn tekemisen vaikka aavikolta tai aurinkorannikolta. Onko tulevaisuus hybridimalli? Nyt puhutaan jo työn tekemisestä hybridimallilla. Koulutuksissa hybridimalli alkaa olla arkipäivää.

Tekoäly, robotiikka ja muut teknologiset ratkaisut ovat tulleet jäädäkseen. Kuinka paljon ne mullistavat työntekemistä tulevaisuudessa voi vain arvailla. Joka tapauksessa muuttavat. Moni työ muuttuu ihmisen tekemästä tekoälyn tai robotin hoitamaksi. Työympäristö koki ison muutoksen koronan aikana. Enää ei ole vain seiniä minkä sisälle menemme tekemään töitä. Työpaikka voi olla melkein missä vaan. Työympäristönä voi toimia meri, metsä, luonto tai melkein millainen ympäristö tahansa. Teknologia mahdollistaa sitä meille.

Tilat tai huippunopeat yhteydet eivät tee tulevaisuuden työpaikkaa

Sen tekevät ihmiset. Tässä työntekijän työntekijäkokemus ja hyvinvointi tulevat olemaan merkityksellisiä. Ikääntyminen tekee sen, että meitä työssä olevia ei ole kohta enää yhtä paljon. Työntekijöistä joudutaan kilpailemaan ja monella alalla nyt jo kilpailu käydään ihmisillä. Kenellä on parhaat tekijät ja osaajat. Ne yritykset ovat tulevaisuuden kilpailun voittajia, kun väki vähenee.

Tässä kohtaa työympäristöllä, liiketoiminnalla ja osallistavalla sekä avoimella johtamisella tullaan rakentamaan kilpailukykyistä työympäristöä. Ihmiset haluavat vaikuttaa työntekoonsa. He haluavat tehdä töitä joustavasti etätyöskentelymahdollisuuksia hyödyntäen sekä vaikuttaa työaikoihinsa. Hybridimallissa voidaan joustavasti olla mukana etänä tai livenä omien mieltymysten sekä tilanteiden mukaan. Mitä enemmän työnantaja pystyy tarjoamaan mahdollisuuksia, sen kiinnostavampi työpaikka varmasti on.

Työympäristöjen pitää tulevaisuudessa mahdollistaa kohtaamispaikkoja, jossa eritavalla työskentelevät työntekijät pystyvät paremmin kohtaamaan. Voivat vaihtaa ajatuksia, ideoida, innostua ja rakentaa yhteistä tavoitetta kohti tarvittavia tuloksia. Tulevaisuuden työpaikassa jokainen pääsee vaikuttamaan ja saa mahdollisuuksia kehittyä. Ihmiset rakentavat tulevaisuuden työpaikassa itse omat toimintamallinsa työntekemiseen. Tukevat ja auttavat toisiaan. Onko se tällaista? En tiedä, mutta se on nyt jo varmaa että paluuta ennen koronaa aikaan tuskin on. Monen työnteko on muuttunut jo niin paljon.

Työnantajan ja työntekijän sekä työryhmän/tiimin sisällä on vallittava luottamus. Luottamus työhön sitoutumiseen sekä panostamiseen. Työantajan ja esimiesten pitää miettiä miksi työntekijä olisi kiinnostunut tulemaan paikalle. Kuinka tarjotaan sellaisia kohtaamisia, että työpaikalle halutaan tulla ja olla mukana. Tämä vaatii myös työntekijöiden kuuntelemista. Johtajan taitoja osallistaa porukkaa. Tulevaisuuden työn johtaminen ei ehkä ole kaikkein helpointa, mutta se on varmasti mielenkiintoista.

Tulevaisuuden työn tekemisen osalta ei pidä myöskään unohtaa ilmastonmuutosta. Kuinka paljon se tulee vaikuttamaan tekemiseemme. Jos helleaallot ovat vielä nykyistäkin tukalampia ja pidempiä niin kuinka jaksamme tehdä työtä, millä tahdilla ja aikatauluilla. Moni asia tulee ainakin vaikuttamaan niin tulevaisuuden ihanteelliseen työpaikkaan, työympäristöön kuin itse työhönkin.

Ihmiset työpaikalla tekevät työpaikan. Merkityksellistä ei ole se kuinka paljon teet työtä vaan millaista työtä teet.

Jätä kommenttisi