KasvuStoori – Studio Kaisa Amalia

Kuka olet?

Olen Kaisa Amalia Alaräihä, helsinkiläinen sisustusarkkitehti ja muotoilija. Pyöritän omaa pientä designstudiotani nimeltä Studio Kaisa Amalia.

 

Mikä on yrityksesi?

Perustin oman muotoilu- ja sisustusarkkitehtitoimistoni vuonna 2017. Teen tilasuunnittelua yritysasiakkaille, sekä tuote- ja konseptisuunnittelua. Parhaimmillaan toimeksiannot sisältävät näitä kaikkea. Haluan työssäni tehdä loppuun saakka mietittyjä, viimeisteltyjä kokonaisuuksia, jotka tukevat asiakkaan visiota omasta liiketoiminnastaan parhaalla mahdollisella

tavalla. Erityisosaamistani on tilan tai tuotteen konseptointi asiakkaan liiketoimintaan pohjautuen, kuin myös toiminnallinen suunnittelu detaljitason viimeistelyyn saakka. Minulle on tärkeää että lopputuote on kaunis, elämyksellinen, laadukas, toimiva ja tietysti haluttava loppuasiakkaan silmissä.

 

Miten kaikki alkoi?

Yritystoimintani rakentuu sellaisten asioiden ympärille, joista olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut. Minulle yrittäjyys on meidän yhteiskuntamme mahdollistama tapa hyödyntää intohimoani ja osaamistani maksimaalisesti.

Olen aina työskennellyt jollain tapaa itsenäisesti ja yrittäjämäisesti. Seitsemänvuotiaana tienasin ensimmäiset markkani myymällä omia piirustuksiani ovelta ovelle. Minulle on aina ollut selvää että elätän itseni luovalla työllä. Voimakas veto materiaaleihin, väreihin, estetiikkaan, taiteeseen, interiööreihin ja arkkitehtuuriin on ollut minussa aina. Olin jo lapsena kriittinen tarkastelija, mietiskelijä ja unelmoija. Vietin pitkiä aikoja tutkien ullakoiden ja aittojen kiehtovia esineitä, jotka kertoivat tarinoita menneiltä ajoilta. Se auttoi asettamaan itsensä osaksi historian jatkumoa, tästä ymmärryksestä on ollut myöhemmin apua. Rakastin erilaisten majojen ja asumusten rakentamista, ja sitä tunnelmaa sekä tilan tuntua minkä sain luotua.

Perustin toiminimen ensimmäistä kertaa jo varhain opiskelujen alkuvaiheessa mahdollistaakseni keikkatyön opiskelujen ohessa.

 

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Koen että yrittäjänä olen vasta alkupisteessä. Minulle on ollut tärkeää tutustua itseeni; kuka pohjimmiltaan olen ihmisenä ja suunnittelijana. Sitä kautta pystyn paremmin ymmärtämään myös asiakkaitani. Vaikeiden asioiden kohtaaminen elämässä, opiskelu, keskustelut muiden kanssa ja kirjojen lukeminen ovat auttaneet ymmärtämään kuinka tämä maailma pyörii.

Minulle kehittyminen ammattilaisena ja yrittäjänä on jatkuvaa itsensä tutkiskelua ja opiskelua. Kertaan perusasioita ja joka kerta löydän uusia näkökulmia, niin taas ymmärrän asiat vähän kirkkaammin. Pelkistämisen taito ja monimutkaisten asioiden ymmärrettäväksi tekeminen on vienyt minua pitkälle työssäni.

 

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Loppupeleissä kyse on siitä, että autan muita ihmisiä toteuttamaan omia unelmiaan laittamalla kaiken osaamiseni peliin. Kivat ja omalle asialleen intohimoisesti palavat asiakkaat saavat itsenikin innostumaan. Kun tahtotila on molemmilla osapuolilla sama ja vallitsee täysi luottamus toisen tekemisiin, lopputuloksestakin tulee hyvä.

Suunnittelutyö on monivaiheinen ja pitkä prosessi täynnä muuttujia. Kun on saanut yhden kohdan kuntoon, täytyy ottaa kantaa valtavaan määrään muita osatekijöitä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun olen saanut kokonaisuuden pelaamaan ja asiat loksahtavat paikoilleen, tunne on mieletön. Parasta on myös se hetki toisen ihmisen kasvoilla, kun hän ymmärtää jotain uutta ja tajuaa että totta, näin sen täytyykin olla. Hyvällä omistautuneella yhteistyöllä on mahdollista päästä tähän pisteeseen. Minulle suunnitteluprosessi on kuin sinfonian säveltämistä. Onnistuneessa lopputuloksessa soljuu virtana eri tasoja, jotka kiinnostavalla tavalla pelaavat saumattomasti yhteen.

 

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Löydä ne sinulle oikeat ihmiset, yhteistyökumppanit ja asiakkaat. Rakastu niihin jotka rakastuvat sinuun. Älä tuhlaa aikaasi ihmisiin, jotka eivät ole kiinnostuneita siitä mitä sinulla on tarjota.

Valmistaudu tekemään raakaa työtä, mutta älä raada. Usko vahvasti ja työskentele kohti sitä. Keskity elämässäsi olennaiseen ja karsi ylimääräiset rönsyt pois. Tunne itsesi, niin voit rakentaa

yritystoimintasi kestävälle pohjalle. Asioille on annettava aikaa kehittyä, niin suunnittelutyössä kuin yritystoiminnassakin.

Kommunikointi, kommunikointi ja kommunikointi. Sen tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa. Opettele ymmärtämään ja olemaan itse ymmärrettävä. Luo asiakasprojektin alussa yhteinen visio siitä mitä kohti mennään. Jaksa nähdä vaivaa sen eteen, että pidät asiakkaasi ajantasalla. Ole selkeä ja älä oleta että asiakas osaa lukea ajatuksiasi.

 

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Haluan tehdä eettisten arvojeni mukaisia projekteja alansa parhaiden ja intohimoisten ihmisten kanssa. Tavoitteeni ei ole kasvattaa isoa toimistoa, vaan haluan säilyttää organisaation pienenä muutaman työntekijän yrityksenä, jotta projekteissa säilyy inhimmillinen ote ja mittakaava. Se ei tietysti tarkoita, etteikö asiakkaat voisi olla isoja toimijoita. Tavoitteeni on luoda menestyvä bisnes perustuen asioihin mihin uskon, ja mitkä vievät tätä maailmaa hitusen eteenpäin ja terveempään suuntaan.

 

Miten nollaat itsesi?

Työni on täynnä virikkeitä ja olen loputtoman utelias. On opittava jatkuvasti uutta ja voitava hallita asioita monella tasolla. Rekisteröin kaiken ympärillä olevan ja se uuvuttaa helposti.

Kävelen joka päivä ainakin tunnin, usein aamuisin. Ulkona kävely on minulle tärkein päivittäinen tapa antaa aivojen jäsennellä ajatuksia. Se on meditatiivinen hetki, jolloin keskityn itseeni ja ajatteluun. Kuuntelen joskus kävellessäni podcasteja ja äänikirjoja. Tai valitsen mielellään voimaannuttavan reitin, jossa kuulen lehtien kahinan puissa ja koen luonnon rytmin. Vältän negatiivisia aistiärsykkeitä, kuten liikenteen melua ja välinpitämättömästi rakennettua ympäristöä. Juoksen ja joogaan jonkin verran. Toivoisin voivani tehdä niitä enemmän. Ehkä se aika vielä tulee.

Syvintä mielenrauhaa saan luonnosta. Olen kotoisin pohjoisesta, joten pohjoisen maisemat ovat minulle sielunmaisema. Erityistä voimaa saan mäntymetsistä ja virtaavan joen läheisyydestä, meren ja järven rannalta, metsävaelluksilta. Puusauna, tulen rätinä, luonnon hiljaisuus ja veden äärellä olo on parasta mitä tiedän. Silloin pääsee parhaiten kosketuksiin itsensä ja kaikkeuden kanssa.

Työni on täynnä virikkeitä, joten kodin merkitys jokapäiväisen rauhoittumisen paikkana on suuri. Kodissa on voitava olla läsnä hetkessä. Haluan rauhoittaa kodin energiaa vieviltä ärsykkeiltä ja hälinältä. Kotona on luonnonmateriaaleja, käyttöesineillä rauhoittava kaunis mittakaava ja rytmi

miten asiat on sijoiteltu. Tämä ei vielä täysin toteudu, mutta elämä – niinkuin yritystoimintakin – on jatkuvaa parantamista ja asioiden korjaamista. Armollinen toki täytyy olla itselleen.

Päiväunet ovat tärkeitä, niin mieli järjestyy. Ja välillä hihittäminen ja nauraminen toisen kanssa niin että vatsanpohjaan sattuu.

 

Tahtolauseesi?

Olen unohtanut kuka sanoi näin kauniisti, mutta seuraava lause on jäänyt mieleeni. Siihen kiteytyy paljon viisaita asioita.

”Sydämestä ja tahdosta se voittaminen tulee.”

www.studiokaisaamalia.com

Jätä kommenttisi