KasvuStoori – Soap & Balsam SB

Kuka olet? 

Olen Kirsi Enberg. Yrittäjä Vantaalta, insinööri ja uusioperheen äiti.

Mikä on yrityksesi? 

Yritykseni on Soap & Balsam SB, joka valmistaa ja myy käsintehtyjä luonnonsaippuoita ja ekoshampoita sekä SB Finland ihonhoito- ja hygieniatuotteita. Suurin osa tuotteista valmistetaan omalla pajalla Helsingin Puistolassa käsityönä.

Miten kaikki alkoi? 

Olin monesti haaveillut yrittäjyydestä ja ajatellut, että jossain vaiheessa elämässäni tulisi aika sille. Yritysidea sai oikeastaan ihan ensimmäisen alkusysäyksen kauan sitten eräästä kylpyhetkestä Helsingissä, kun kurotuin lukemaan, kylpyvaahtopurkin kyljestä ainesosalistaa miettien sen sisältöä. Siitä hetkestä kumpusi tiedonjano kosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita ja myöhemmin myös itse valmistusta kohtaan. Minua kiinnosti ylipäänsä mitä laitan omalle iholleni ja elimistööni. 

Myöhemmin kiinnostus kasvoi ja etsin valtavasti tietoa. Luin yömyöhään paksuja nivaskoja kosmetiikkalainsäädäntöä ja tein suunnitelmia. Pikkuhiljaa yritysidea oli kypsynyt päässäni valmiimmaksi ja sai pontta hoitovapaalla, kun aikaa oli käytössä normaalia enemmän. Tein monenlaisia kosmetiikkatuotteita itselle aina kuorinnoista voiteisiin ja saippuoihin. Ystävät ja tuttavatkin käyttivät niitä mielellään.

Yritysidea muodostui selkeäksi, mutta tiesin, että haluan edetä pienin askelin ja kehittää toimintaa vähitellen unelmani suuntaan. Tähän aikaan elämässäni vallitsi myös oman arvomaailman uudelleenarviointi, mikä johti moneen muutokseen. Lopulta tein päätöksen hypystä tuntemattomaan ja irtisanoiduin aiemmasta vakituisesta työpaikastani. Sekin oli ollut mieluinen kutsumusammatti minulle. Ajattelin, että jos en tee tätä nyt, en tee tätä koskaan. Yleensä elämässä katuu niitä asioita, mitkä ovat jääneet toteuttamatta, ei niitä mitä on tehnyt. Vaikka epäonnistuisin, olisin ainakin yrittänyt toteuttaa unelmani.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen? 

Kovalla työllä, uskomalla omaan visioon ja etenemällä sitkeästi pienin askelin eteenpäin. Välillä on paikallaan palauttaa mieleen visio, tulla pari askelta taaksepäin ja jatkaa taas matkaa. Tuntuu, että vielä on paljon tehtävää. Yrittäjänä opin koko ajan lisää, mutta en epäröi käyttää yrityksessäni ammatilaisten palveluja asioissa, mihin oma pätevyyteni ei riitä. Minulle on tärkeää, että asiat tehdään oikein ja eettisesti. 

Olen innokas tarttumaan monenlaisiin tehtäviin, mitä yrittäjyys eteeni tuo. Viimeisin projekti mihin halusin tarttua osittain itse, oli uudistetun verkkokaupan rakentaminen aiempaa monipuolisemmalla verkkokauppa -alustalla. Joskus asioihin voi mennä itse tekemällä kauemmin aikaa, mutta valinnan vapaus on yksi asioista mikä yrittäjyydessä viehättää. Saa itse valita, tämän haluan tehdä ja osata ja ottaa ajan sille. Olen ollut erittäin onnekas saadessani ihania asiakkaita ja jälleenmyyjiä, jotka ovat tukeneet matkaani ja, jotka ovat aidosti saanet hyötyä ja iloa tuotteista.

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi? 

Kyllä se on ehdottomasti tyytyväinen asiakas, joka on saanut avun ongelmaansa tai muuten ihastunut tuotteisiin. Asiakas ja hänen tarpeensa edellä mennään. Haluan tarjota sellaisia tuotteita, joita ihmiset tarvitsevat. Kuuntelen mielelläni asiakkaiden tarpeita ja toiveita.

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Täytyy uskoa itseensä ja omaan ideaan, vaikka epäilijöitä ja vähättelijöitä riittäisikin. Katse pitää suunnata eteenpäin ja keskittyä omaan toimintaan. Toki kriittisyys omaa työtä kohtaan on hyvä säilyttää, mutta itselleen täytyy olla myös armollinen ja päättää, että tämä on ”good enough”. Muuten asiat eivät edisty. Oman persoonan heittäminen peliin ei myöskään ole helppoa, mutta täytyy vaan uskaltaa. Heittäytyminen kannattaa. Riskiä pitää uskaltaa ottaa myös taloudellisesti.

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet? 

Toivon, että saan olla jatkossakin tekemässä ja kehittämässä ihania, luonnollisia ja toimivia kosmetiikkatuotteita sekä koko Soap & Balsam SB:n brändiä. Minulle on tärkeää, että Soap & Balsamissa painottuu suomalainen tekeminen, luonnolliset raaka-aineet ja niitä parhaiten esille tuovat kosmetiikan valmistusmenetelmät. Yrityksen tulee kehittyä, kyseenalaistaa ja parantaa toimintaansa jatkuvasti. Tähän liittyy vahvasti mm. kestävän kehityksen periaate. Trendien haistelu, asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen ja innovatiivisuus on tarkoitus säilyttää jatkossakin.

Tällä hetkellä pieni yritys ja pienet kasvun askeleet tuntuvat hyvältä. Kun sopiva hetki tulee, niin poissuljettu ajatus ei ole yrityksen toiminnan laajentaminen isompaan mittakaavaan. Jossain kaukana tulevaisuudessa siintää haave brändin kansainvälistymisestä. Vaikka yritys kasvaisi, minulle on tärkeää antaa arvo suomalaiselle työlle ja säilyttää yrityksen arvot omien arvojeni mukaisina.

Miten nollaat itsesi?

Paras tapa on luonnossa liikkuminen ja tietenkin läheisten ihmisten, lasten, perheen ja ystävien seura. Nautin myös kirjojen lukemisesta.

Kieltämättä myös omat pienet kauneushemmotteluhetket ovat ihanaa ajatukset pysäyttävää aikaa itselle. Yksinkertaiset asiat, kuten turvenaamio perjantaisaunan yhteydessä tai rentouttava jalkahoito omilla SB Finland tuotteilla ovat asioita, jotka voi toteuttaa yksin tai yhdessä.

Tahtolauseesi

Kulje oman tavoitteesi mukaisesti.

Tervetuloa mukaan seuraamaan Soap & Balsamin matkaa:

https://www.facebook.com/SoapBalsam

https://www.instagram.com/soapbalsam

Ekologiset tuotteet päivittäiskäyttöön sekä ihanat lahjat löydät verkkokaupastamme, jälleenmyyjiltämme sekä tänäkin vuonna (2019) joulumökistä Tuomaan markkinoilta.


verkkokauppa: www.soapbalsam.fi

Olet sydämelisesti tervetullut ostoksille Tuomaan markkinoille Senaatintorille 6. – 22.12.19. 
Tänä vuonna palvelemme mökissä nro 38.

Jätä kommenttisi