KasvuStoori – Piece Of Jeans

Olen Moona Kansanen, 25-vuotias yksinyrittäjänainen Tampereelta. Koulutukseltani olen arkkitehti ja pian myös liiketoiminnan EAT on niin sanotusti plakkarissa. Olen aina ollut intohimoinen opiskelija: yläkoulusta lukioon ja suoraan yliopistoon. Kahta yliopistotutkintoa ja yhtä ammattitutkintoa jo nuoresta iästä huolimatta olen ehtinyt opiskelemaan, joista kaksi suoritin loppuun. Opiskelujen ohessa aloitin yritystoiminnan ja arkkitehtitoimistossa työskentelemisen. Kiirettä ja monen asian opiskelua on riittänyt. Nyt on kuitenkin (vihdoin) tullut aika, jolloin voin keskittyä niihin asioihin, joita todella haluan kehittää – eli omaa yritystoimitaani.

Yritykseni kulkee nimellä Piece Of Jeans. Oletko jo kuullut meistä aiemmin?

Piece Of Jeans:n perustajana, perustamistarinan kertojana ja toimitusjohtajana toimin minä. Yritykseni liikeaidea lyhykäisyydessään on ”suunnitella ja valmistaa uusia, uniikkeja ja ekologisia farkkutuotteita 100% kierrätetystä farkusta omalla mallisuojatulla designilla”. Yritykseni ensimmäinen tuote oli farkut, ja farkut ovat edelleenkin yritykseni myydyin ykköstuote. Farkkuvalikoiman lisäksi oma mallisuojattu design mahdollisti farkkulaukkujen, -kassien, muiden ekologisten naisten ja miesten vaatteiden sekä asusteiden toteutuksen. Kierrätetty, pehmeä farkku on ihana materiaali. Vain taivas on rajana.


No, mistä kaikki sitten alkoi?

”Farkuista uudet farkut” – pala farkkua – Piece Of Jeans

Farkkuni ovat aina olleet tapana hajota reisistä joko risti-istunnasta tai muista syistä. No mutta ne ovat vain yhdestä kohdasta hajonneet, joten niitä en ole koskaan kehdannut heittää sekajätteeksi jätteenpolttoon ja sitä kautta ympäristön päästöiksi. Ehjää materiaalia otetaan kierrätyskeskuksissa vastaan mutta vähänkään hajonneita ei. Minne rikkinäiset farkut?

Minulle heräsi pohdinnat, että polvesta hajonneet farkuthan saatetaan paikata polvipaikalla. No..miten olisi reisipaikka..hmm…ehkä ei.. Mutta! Entä jos tehtäisi paloista ”se juttu!” Paikka paikan päälle. Voisiko vanhoista rikkinäisistä farkuista valmistaa uudet ekologiset kierrätysfarkut. Kuinka paloja tulisi kiinnittää yhteen, jotta kangas olisi kestävää.

Farkkujen kaava ja ompelukone löytyi sekä hurjasti nuoruuden luovuutta ja askartelu-luonnetta. Arkkitehtihan koulutukseltanikin olen..luovuus ja käsillä tekeminen on aina ollut juttuni. Siitä se sitten lähti. Ongelman ratkaisun kautta. Ja jos nämä farkut hajoaa, niin ne on ERITTÄIN helppo paikata (naurahdus). ”Kuin uudet!”

Tästä kaikesta on nyt jo noin kymmenen vuotta. Tarinalla on juuret siis useamman vuoden takana, vaikka liiketoiminta onkin vasta noin kaksi vuotta ollut käynnissä. Se vei paljon aikaa aloittaa ja laittaa asioita oikeaan järjestykseen: Miten, mitä, kuka, kuinka. Kangasdesigninkin halusin mallisuojata ennen kuin tein mitään julkisesti. Mallisuoja mahdollistaa ja antaa suojaa, ja se onkin tällä hetkellä koko Euroopan laajuinen suoja. Valmistus, jälleenmyynti, maahantuonti- tai vienti tällaisella designilla on toisin sanoen kiellettyä ilman lupaani.


 Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Kaksi vuotta on nyt Piece Of Jeans:n verkkokauppa ollut pystyssä ja aika paljon on ehtinyt tässä ajassa tapahtua. Kova työ ja itsekuri, sekä asioiden aikataulutus ja kalenteri ovat olleet kyllä ehdottomia! Montaa asiaa on tehty saman aikaisesti; opiskeltu, opeteltu liiketoimintaa, mietitty liikeidean ydintä, pohdittu markkinointia ja osallistuttu kilpailuihin ja niin edelleen. Näkyvyyttäkin ollaan julkisessa mediassa saatu; Yle Tampere, Pirkanmaan Yrittäjät, Tekniikan Akateemiset, OP-media, ja niin edelleen. Työ alkaa tuottamaan tulosta. On täytynyt olla valmis tekemään töitä ilman nopeaa rahaa, ja uskottava, että se kantaa ajan kuluessa hedelmää.

Yrittäjyyskilpailusta. Osallistuin siis vielä Tampereen Teknillisessä Yliopistossa opiskellessani Tekniikan Akateemisten ja Ekonomien järjestämään yrittäjyyskilpailuun vuonna 2019. Kilpailuun osallistuttiin alkukarsintavideolla, josta karsittiin viisi finalistia. Kilpailulla haluttiin rohkaista yrittäjyyteen tähtääviä nuoria osallistumaan ja tavoittelemaan yrittäjyyttä oikeasti. Pohdintojen jälkeen päätin osallistua ajatuksella ”en voi ainakaan menettää mitään”, ja finaaliin päästiin. Finaalissa viiden minuutin pitchaus leijonan luola -tyyliin viisihenkiselle yrittäjäguruista koostuvalle tuomaristolle. Esitykseni oli illan ensimmäinen, kamala jännitys, mutta esitys meni hyvin. Hyvät kommentit ja palautteet. Ja loppujen lopuksi ilta huipentuikin minun ja Piece Of Jeans:n voittoon! Että sillä tavalla..en tiedä voinko vieläkään näin vuoden jälkeen tätä sisäistää.

Voitto oli minulle paljon muuta kuin vain voitto. Se toi minulle hurjasti sitä kolmannen osapuolen luottoa ja uskoa, että tällä liikeidealla on oikeasti potentiaalia ja tällä voi oikeasti lähteä valloittamaan maailmaa. Muun muassa Marko Parkkisen kommentti illasta ”joskus kilpailijoiden taso on heikko, tänä vuonna ei”.


 Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Yritystoimintani perustuu ekologisuus, ympäristö- ja vastuullisuusnäkökulmille, joten nämä ajatukset ja aatteet motivoivat minua eniten. Yhden ihmisen tai perheen yksityiselämässä ei koe saavansa niin paljon näkyvää hyötyä ympäristölle, kun yritystoiminnassa. Määrät ovat moninkertaiset. Se, minkälaisia tekstiilijätevuoria olen nähnyt materiaalin hakureissuillani motivoi jatkamaan. Onhan se upeaa sanoa, että yritystoiminnalla voi säästää satojatuhansia kiloja tekstiilijätettä ja kymmeniä tuhansia litroja juomavesiä pienessäkin ajassa. Tulevaisuudessa nämä asiat ja niiden merkitys vain kasvaa, on hienoa olla ”hieman etuajassa”.


Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Kontaktointi. Kontakteja kontakteja kontakteja. Niitä ei voi yrityselämässä olla koskaan liikaa. Jotkut niistä palvelevat sinua nyt ja jotkut ehkä tulevaisuudessa. Mutta yrittäjä-kollegoilla on hurjasti sitä samalle viivalle asettumista ja halua auttaa ja olla avuksi. Samojen kysymysten kanssa me kaikki painimme. Vertaitukea ja yhteistyötä löytyy kun sitä vain uskaltaa pitää ovet avoinna. Siihenkin oppii ajan kanssa.


Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Ykköstavoitteena on tietenkin liiketoiminnan kasvu. Kasvulle on tehty startegiaa ja sitä on nyt lähdetty toteuttamaan. Verkkokaupan, tunnettuvuuden ja brändin nimen kasvu ulottuu myös Suomen ulkopuolelle. Meidän on tarkoitus laajentaa toimintaa Eurooppaan suomalaisen vahvan, erottuvan ja ekologisen designin voimin.

Ilmastonmuutos ja tekstiilijäte ei ole vain Suomen ongelma, se on maailman laajuinen ongelma, mikä vahvistaa kuluttajan samaistumista myös muualla Euroopassa.


Miten nollaat itsesi?

Luonto, sauna ja musiikin kuuntelu. Mielen rauhoittaminen tapahtuu minulla aistien kautta. Pitää löytää työlle muuta ajateltavaa ja aistittavaa.


Tahtolauseesi?

We need to CO2llaborate

Piece Of Jeans:n löytää osoitteista. Tutustu ja ihastu uniikin kierrätysdesignin maailmaan!

Verkkokauppa: www.pieceofjeans.eu

Instagram: @pieceofjeans

Facebook: Piece Of Jeans

Jätä kommenttisi