KasvuStoori – Menestystekijät Oy

Kuka olet? Mikä on yrityksesi?

Olen Anu Yanar, yrittäjä vuodesta 2017. Yritykseni Menestystekijät Oy tarjoaa osallistavien toimintatapojen kehittämis-, kouluttamis- ja valmennuspalveluja. Fasilitoin myös tilaisuuksia sekä pidempiä prosesseja, kuten strategiaprosesseja. Asiakkaitani ovat eri alojen asiantuntijat ja johtajat yliopistoissa, ministeriöissä ja yrityksissä. Olen koulutukseltani arkkitehti, filosofian tohtori (PhD) sekä työnohjaaja ja coach.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Polkuni yrittäjäksi on ollut pitkä ja monitahoinen. Lukion jälkeen ensimmäiset kymmenen vuotta rakensin uraani arkkitehtuurin ja taiteen parissa. Valmistuin arkkitehdiksi, opetin arkkitehtuuria, piirsin ja maalasin sekä samalla opiskelin estetiikkaa Helsingin yliopistossa.

Toisessa uravaiheessani olin seitsemisen vuotta tutkijana Englannissa, jolloin pääsääntöisesti luin ja kirjoitin. Väittelin filosofian tohtoriksi vuonna 2000.

Palattuani Suomeen alkoi urapolkuni kolmas vaihe, jolloin työskentelin 15 vuotta Teknillisessä korkeakoulussa ja sittemmin Aalto-yliopistossa tekniikan alan opetuksen kehittäjänä, pedagogisena kouluttajana ja viimeiset viisi vuotta opetuksen johtamisen kehitysasiantuntijana. Samalla opiskelin työnohjaajaksi ja coachiksi.

Nyt tämä neljäs ura – tällä kertaa yrittäjänä – on taas kerran aivan uusi ja vaatii uudenlaista osaamista, toimintatapoja ja erityisesti uudenlaista mindsettiä. Jotta voisin keskittyä ydinosaamiseeni ja asiakkaisiini, olen tavoitteellisesti opiskellut yrittämisen perusasioita – sekä itsenäisesti että erilaisissa koulutuksissa. Parhaillaan suoritan yrittäjän ammattitutkintoa, joka on ollut aivan ratkaisevan tärkeä tähän uuteen uravaiheeseeni perehdyttämisessä.

Olen usein aiemmin kokenut oman urani olevan lähinnä sinne tänne poukkoilua. Nyt kuitenkin tässä yrittäjänuraani rakentaessani huomaan voivani hyödyntää kaikkia aikaisempia työkokemuksiani ja niiden tuomaa laajapohjaista osaamista. Pystyn rakentamaan niiden varaan uniikkeja palvelukombinaatioita sekä räätälöidä palveluja juuri asiakkaan tarpeiden mukaisiksi.

 

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Motivoivinta on pystyä muovaamaan omaa työtään siten, että pääsen käyttämään kaikkea kertynyttä osaamista asiakasta hyödyttävällä tavalla. Lisäksi asiakkaani ovat lähes järjestäen toivoneet toimeksiannon osana jotain uutta ja innostavaa näkökulmaa, joka tietenkin on sekä inspiroivaa että haasteellista.

Nautin myös siitä, että aikani ei mene ison organisaation rattaistossa pyörimiseen tai ydintehtäviin liittymättömien odotusten täyttämiseen. Saan keskittyä tekemään työtäni ja juuri niin laadukkaasti kuin mielekkääksi koen. Minun ei tarvitse raportoida tehtyjä tunteja kenellekään tai selittää, miksi jokin tehtävä on vienyt allokointia enemmän aikaa.

Saan aina tehdä töitä 100% virkeänä, kun voi lähes päivittäin räätälöidä tasapainon työnteon ja  palautumisen välillä. Voin nukkua vaikka kahdet päiväunet, jos siltä tuntuu. Energisenä olen luova ja aikaansaava.

Ja tietenkin sokerina pohjalla on asiakkaat ja yhteistyökumppanit, jotka ovat kaikkein parhainta työssäni. Kaikki kohtaamiset ovat inspiroivia ja voimaannuttavia, niihin sisältyy ankaraa pohdintaa, asioiden ihmettelyä, uuden luomista ja energisoivaa naurua. Asiakkaani haastavat minut ylittämään itseni ja sitä myöten kehittämään toimintaani ja osaamistani. Tunnen aina olevani etuoikeutettu, kun saan tehdä heidän kanssaan työtä.

Minkä olet kokenut haasteellisena yrittäjän urallasi?

Taide-, arkkitetuuri-, tutkimus- yliopistotaustalta ponnistavalle tämä yrittäjän identiteetin ja toimintatavan rakentaminen on erityisen haasteellista. Olen vuosien saatossa sisäistänyt sen, että markkinointi on kirosana, itsensä myyminen moraalitonta ja hintalapun laittaminen on suorastaan noloa. On ollut kovan työn takana poisoppia ja uudelleen määrittää näitä yrittäjänä toimimisen perusasioita.

Minulle avautui uudenlainen näkökulma jokin aika sitten, kun ymmärsin oman missioni olla edistämässä työyhteisöjen johtamista ja toimintakulttuureja suuntaan, joka vahvistaa yksilöiden, tiimien ja organisaatioiden hyvinvointia ja menestymistä. Ja jos minulla on jotain sellaista osaamista, joka tuota muutosta voi viedä eteenpäin, niin eihän osaamiseni esille tuominen olekaan moraalitonta tahi noloa.

Tämä oli vain yksi esimerkki rajallisen ymmärrykseni ja ennakkoluulojeni komerosta ulos murtautumisesta. Haen aina uusia mahdollisuuksia oppia ja kehittyä. Tämä yrittäjäksi kasvaminen on ollut toistaiseksi ehkä kaikkein radikaalein, luovin ja inspiroivin oppimisprosessi urallani.

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Tavoitteena on ryhtyä kirjoittamaan sekä laajentaa liiketoimintaa online-puolelle.

Miten nollaat itsesi?

Käyn muutaman kerran viikossa Yin-joogassa. Siinä viehättää kehon ja mielen läsnäolevan kuuntelemisen ja tietoisen irtipäästämisen filosofia.  Maaseutukodissani maalaan tauluja ja hoidan puutarhaa – tai oikeammin puutarha hoitaa minua. Rakastan lapiointia läpi vuoden – multaa, hiekkaa, lunta….

Tahtolauseesi?

Mukanani on kulkenut Owe Wikströmiltä lukemani lausahdus, joka humoristisesti sisältää ison viisauden: ”Emme tiedä mihin olemme menossa, joten on syytä kiirehtiä!”  Uskon siihen, että hidastaminen mahdollistaa oikean suunnan valitsemista. Hidastaminen usein on myös omiaan nopeuttamaan matkaamme, kun mielemme rauhoittuu ja fokusoituu olennaiseen.

Jätä kommenttisi