KasvuStoori – Hoi-Tai

Kuka olet?

Olen Timo Tähkänen, 36-vuotias Helsingissä asuva jalkahoitaja, kuvataiteilija ja drag taiteilija. Olen koulutukseltani kuvataiteen maisteri ja lähihoitaja (vanhustyön ja jalkojenhoidon osaamisala). Minua ohjaa halu auttaa, tehdä hyvää ja värittää maailmaa mukavammaksi.

Mikä on yrityksesi?

Kevättalvella 2019 perustamani yritys Hoi-Tai tarjoaa hoiva- ja taidepalveluita keskittyen tällä hetkellä jalkojenhoitoon, kuvataiteen tilaustöihin ja drag-esityksiin. Yritykseni keskiössä on Helsingin Alppilassa sijaitseva jalkahoitola, jossa on esillä myös taidetta, omia ja kollegoideni teoksia.

Miten kaikki alkoi?

Olen työskennellyt kuvataiteilijana vuodesta 2007 ja lähihoitajana vuodesta 2011 saakka. Yritykseni taustalla oli haaveeni työllistää itseni ja yhdistää molemmat ammattini ja koulutukseni sekä kaikki osaamiseni. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä olin ollut palkkatyössä kuin myös pidemmällä taiteilija-apurahalla, mutta tuntui, että kaipasin vielä jotakin muunlaista työn tekemisen tapaa ja oikeastaan elämäntapaa. Olen taiteilijana työskennellyt hoivaympäristöissä ja lähihoitajan työssä käytin taiteellisia menetelmiä osana hoitotyötä. Tuntui siten luonnolliselta yhdistää hoiva ja taide myös omassa yrityksessäni.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Taiteilijan työ vaatii yrittäjämäistä asennetta. Kynnys ryhtyä yrittäjäksi oli ainoastaan taloudellinen. Opiskeltuani vielä jalkojenhoitoa uskalsin lopulta perustaa yrityksen. Yritysideani oli muodostunut vuosien saatossa koulutusten tuloksena. Käytännön perustamisessa auttoi esimerkiksi NewCo Helsingin yritysneuvontapalvelut.

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Yrittäjänä saan tehdä työtä omalla tavallani. Pystyn palvelemaan asiakkaita paremmin, kun saan huolehtia omasta työhyvinvoinnistani esimerkiksi vaikuttamalla työskentelyaikoihin ja – tapoihin. Oman työn kehittämismahdollisuudet, uusiin ihmisiin tutustuminen, monipuolinen työnkuva ja erilaiset työpäivät inspiroivat.

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Minulla ei ole vielä vuosia kokemusta, mutta olen jo nyt huomannut verkostoitumisen ja suunnitelmallisen markkinoinnin hyödyt. Rohkeasti itsensä esille tuominen on mielestäni myös kannattavaa, mikäli se sopii itselle luontevasti. Tärkeää on keskittyä juuri käsillä olevaan työtehtävään tai asiakkaaseen, sillä puskaradion mahtia ei ole aliarvioiminen. Omaa ammattitaitoa tulee arvostaa ja uskaltaa siten määritellä työlleen sopiva hinta. Tätä minun täytyi hiukan opetella yritystäni perustaessa.

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Tavoitteeni on saada tehdä työtä, josta nautin ja mikä motivoi. Valmistun kesällä 2020 hierojaksi, minkä jälkeen yritykseni tarjoaa myös hierontapalveluita. Lisäksi suunnitelmissa on tulevaisuudessa kehittää uusia taidepalveluita. Jossakin hamassa tulevaisuudessa Hoi-Tain alla voisi työskennellä useita luovan- ja sotealan moniosaajia.

Miten nollaat itsesi?

Rentoudun kulttuurin parissa, lenkkeilemällä mopsini kanssa, käymällä hierojalla, kuntosalilla, vesijuoksemalla tai hyvällä ruualla ja viinillä. Toisinaan vietän päivän jolloin en tee yhtään mitään. Tarvitsen latautuakseni tyhjiä ja tylsiä hetkiä.

Tahtolauseesi?


Etenkin nyt yrittäjänä mieleeni on usein tullut seuraava kiinalainen sananlasku: ”Joka harkitsee seuraavaa askeltaan liian kauan, seisoo koko ikänsä yhdellä jalalla.”

Jätä kommenttisi