Itsensä johtaminen – muuta aikavarkaasi uusiksi toimintatavoiksi

Muuttama viikko sitten kirjoitimme aikavarkaista. Kuinka tunnistat niitä. Tässä jutussa on esimerkkejä kuinka muutat aikavarkaat tekemiseksi. Jos edellisen jutun perusteella listasit omat aikavarkaasi ja tunnistit omat heikot kohtasi, niin nyt opettele toimimaan toisin. Ota ajankäyttösi enemmän omaan hanskaasi. Ajanhallinnan tunne kasvaa ja tunnet olevasi tilanteen herra. Stressi vähenee, saat enemmän aikaiseksi. Alat kokea olevasi oman aikasi herra, eikä aika enää hallitse sinua.

Kuinka se tehdään? Tässä vinkkejä

 1. Menen nukkumaan iltaisin samaan aikaan ja muutan unirytmini arkipäivääni soveltuvaksi. En vetkuttele iltaisin ja aloitan kirjan lukemisen sängyssä, joka auttaa minua nukahtamaan. Herään joka aamu samaan aikaan myös viikonloppuna. 
 2. Teen aamunaskareet ripeästi yksi asia kerrallaan. Teen niistä rutiinit missä järjestyksessä ne teen ja en jää vetkuttelemaan niiden tekemisessä.
 3. Teen selkeän työlistan itselleni ja aloitan päivittäin tehtävät asiat listalta yksi kerrallaan. En siirrä mitään tekemistä eteenpäin vaan tartun jokaiseen tehtävään. Opettelen innostumaan työlistastani, ja kun saan kaikki tehtyä, minulla on lupa laiskotella, somettaa tai tehdä sellaista mitä haluan.
 4. Suunnittelen kelloajat milloin katson meilit. Pidän näistä kiinni.
 5. Annan itselleni luvan olla somessa vain tiettyihin aikoihin päivästä. Opettelen ensin tekemään työlistani loppuun, jonka jälkeen annan vasta luvan somessa roikkumiseen. Noudatan tätä joka päivä.
 6. Käytän vähemmän aikaa puhelimeen. Jaarittelen puhelimessa vain silloin kun olen tehnyt kaikki tehtävät.
 7. Teen selkeitä to do –listoja joka päivälle. Suunnittelen työni hyvin ja teen päivä- sekä viikkotyölistan itselleni ja alan noudattamaan niitä. Hoidan tehtävän kerrallaan.
 8. En yritä tehdä täydellistä joka asiasta. Hyväksyn asiat kun ne ovat valmiita, enkä jää hiomaan niitä enää sen jälkeen.
 9. Opettelen säilyttämään keskittymiskyvyn tehtävässä. Noudatan työlistaa. Otan käyttöön ajankäytön työvälineitä oman itseni johtamiseen.
 10. Aikataulutan lounastauon joka päivälle kalenteriini enkä siirrä sitä.
 11. Varaan aikaa itselleni yllätyksiin ja keskeytyksiin päivittäin.
 12. Alan pitää päivittäin reissuvihkoa, ja tehdä muistiinpanoja. Opettelen hyödyntämään muistiinpanovälineitä enkä jätä asioita muistin varaan.
 13. Laitan epämiellyttävät ja haasteelliset tehtävät to do –listan ensimmäiseksi ja aloitan niistä.

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, mutta tässä nyt hyviä perusajatuksia siihen kuinka aikavarkaat otetaan hallintaan. Jos sinulla on joku hyvä vinkki, jaa se meille muille. Oman tekemisen hallinta, muutos ja uudistuminen vaatii toimenpiteitä. Onnistut varmasti, kun vain aloitat.

Eteenpäin pääsemisen salaisuus on aloittaminen. Aloittamisen salaisuus on ylivoimaisten tehtävien pilkkominen pienemmiksi ja hallittaviksi tehtäviksi ja aloittaminen ensimmäisestä.— Mark Twain

Jätä kommenttisi