Arnemil – KasvuStoori

Kuka olet?
Nimeni on Emil Heikinheimo.

 

Mikä on yrityksesi?
Firmani on Arnemil Oy, joka suunnittelee uniikkeja huonekaluja ja sisustuksia.

 

Miten kaikki alkoi?
Tein aikaisemmin töitä tv-alalla ohjaajana, kunnes kyllästyin alan toimimattomuuteen. Vuonna 2011 muutin nykyisen vaimoni kanssa Ruotsiin ja pääsin opiskelemaan huonekalusuunnittelua ja sisustamista Jönköpingin korkeakouluun. Opintojeni loppuvaiheessa tuleva tyttäremme ilmoitti tulostaan ja päätimme muuttaa takaisin Suomeen.

Tein lopputyöni ja olin työsuhteessa noin vuoden verran yhdessä Suomen eturivin sisustussuunnittelutoimistoisto nimeltä Koko 3, jossa opin paljon alan käytännöistä. Työsuhteen jälkeen olin isyysvapaalla, jona aikana ajatus oman toiminnan aloittamisesta kypsyi. Tein ensin töitä erään osuuskunnan kautta ja toukokuussa 2017 perustin oman firman ja sillä tiellä tässä ollaan.

 

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?
Ylä- ja alamäkien sekä henkisen kasvun ja tahdon avulla. Yksinyrittäjän tie ei ole kaikista helpoin, mutta jos uskoo itseensä ja on motivoitunut, niin eteen- ja ylöspäin pääsee. Ensimmäinen vuosi yrittäjänä oli lähinnä kaiken uuden oppimista ja asioiden sisäistämistä. Toisena vuonna on jo hieman pystynyt viemään asioita eteenpäin ja tuntuu, että on jonkinlainen pohja olemassa. Olen ollut utelias, kysynyt apua ja ulkoistanut tarvittavat asiat, jotta olen pystynyt itse keskittymään olennaiseen. Aluksi mm. valmistin kalusteet itse, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen päätin ulkoista sen, sillä aika ei vain riittänyt kaikkeen.

Olen onnistunut löytämään erittäin hyvät yhteistyökumppanit – kaupungin parhaat artesaanit –, joille olen voinut ulkoistaa valmistuksen ja joiden työnjäljen takana voin ylpeänä seistä. Tämä on yksi yrittäjyyden eduista, että voi valita kenen kanssa tekee hommia.

 

Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?
Ennen kaikkea vapaus. Vapaus valita mitä teen, missä teen, milloin teen ja kenen kanssa teen. Mutta on tärkeätä muistaa, että vapauden mukana tulee aina myös vastuu, joka korostuu yrittäjyydessä. Jos sinä et tee mitään, ei firmankaan asiat etene. Tämä asia on todennäköisesti ollut suurin haasteeni yrittämisessä.

Se ”mindshift” palkansaajan vakaudesta ja turvasta, yrittäjyyden vastuunkantoon ja itsensä johtamiseen. Se ei ole nopea muutos, mutta oikealla tiellä ollaan ja rohkeus yrittäjänä kasvaa siinä samalla. Vaikka vastuu kaikesta on itsellä, niin samalla on myös vapauttavaa ajatella, että voin tehdä minkälaista yritystoimintaa tahansa. Jos haluan vaikka huomenna myydä vappupalloja kadulla, niin mikään ei estä minua. Pidän myös siitä, että oma työnkuvani on todella monipuolinen. Korporaatiomaailmassa olet usein yksi ratas isossa koneistossa ja työnkuvasi saattaa olla todella yksipuolinen. Et ehkä pääse käyttämään täyttä potentiaaliasi, mikä on turhauttavaa

 

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?
Opettele ja ole utelias. Älä ikinä kuvittele olevasi mestari tai valmis. Treeniä, treeniä ja treeniä. Aseta sopivia haasteita ja tavoitteita ja mene epämukavuusalueellesi, sillä siellä se (henkinen) kasvu tapahtuu.

Yksi isoimmista opetuksistani on myös ollut tekemisen arvostaminen. Kuka tahansa osaa suunnitella ja haaveilla asioista, mutta menestyjät erottuvat sillä, että he myös toteuttavat suunnitelmiaan ja saavat asioita aikaiseksi. Tämän yritän aina pitää mielessäni ja onneksi itseä ei tarvitse enää piiskata käyntiin joka aamu. Tässä on myös oppinut paljon itsestään, kun on pitänyt etsiä itselle sopivat työtavat. Minulle on myös ollut tärkeätä löytää sopiva ja inspiroiva työympäristö sekä oikeat yhteistyökumppanit, joiden kanssa hommat sujuu ja olemme samalla aaltopituudella.

 

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?
Pitkäaikaisena tavoitteena on oma mallisto, joka toivottavasti toteutuu lähiaikoina. Olisi upeata tehdä yhteistyötä myös muiden suunnittelijoiden ja brändien kanssa sekä päästä suunnittelemaan isompia kokonaisuuksia. Tärkein tavoitteeni on kuitenkin että saan firman talouden vakaalle pohjalle, jotta sillä ja minulla on yhteinen ja hyvinvoiva tulevaisuus.

 

Miten nollaat itsesi?
Koitan ylläpitää hyvää balanssia työn ja vapaa-ajan suhteen, jotta en tee töitä koko aikaa, eikä työasiat pyöri päässä jatkuvasti. Parasta vastapainoa työlle on perheen kanssa vietetty aika. Tyttären kanssa puuhailu on hyvin nollaavaa, kun vaan muistaa olla läsnä ja heittäytyä mukaan leikkeihin ja peleihin.

Sisäinen erä-jormani on myös herännyt henkiin monien vuosien jälkeen ja nautin luonnossaolosta suunnattomasti. Minulle on myös tärkeätä viettää ns. omia hetkiä, jolloin olen täysin itsekseni. Silloin pysähdyn ja pohdin mennyttä sekä tulevaa ja vain olen. Myös hyvät sessiot ystävien kanssa ovat elintärkeitä. Joko juhlien tai hengaillen, avautuen ja maailmaa parantaen.

 

Tahtolauseesi?
DO IT! Tämä liittyy aiempaan pohdintaani siitä mikä on yrittämisessä tärkeätä, eli tekeminen. Suunnitelmat ja tavoitteet ovat tottakai hyvin tärkeitä, mutta jotta asioita tapahtuu, pitää suunnitelmat myös laittaa täytäntöön. Jos aina odottaa oikeata hetkeä tai inspiraatiota kaikkeen tekemiseen, voi odotus olla hyvinkin pitkä.

 

 Kuvaaja Risto Musta

Jätä kommenttisi