Ammattilaisen vinkit – näin etenet tavoitettasi kohti!

Tarja Pursiainen kouluttaja, yritysneuvoja ja -konsultti kertoo työurastaan sekä tavoitteellisuudesta näin:

”Olen koko elämäni tehnyt asiakkaille erilaisia töitä. Olen myös perustanut ja rakentanut yksikköjä, tuotteita ja palveluita. Kaikessa on ollut takana tavoitteellisuus. Onnistumiseni ovat aina juontaneet suunnitelmallisuudesta ja tavoitteiden asettamisesta sekä niiden systemaattisesta eteenpäin viemisestä. On sitten kyse ollut asiakastöistä, työpaikasta, oman yrityksen toiminnasta, projekteista tai omasta elämästä. Olen kouluttanut noin 20-vuotta. Lähes kaikissa koulutuksissani on olemassa jotkut tavoitteet. On sitten kyse pidemmästä koulutusprojektista tai päivän pituisesta. Yleensä kaikelle koulutukselle asetetaan tänä päivänä tavoiteet, jotta rahoille sekä ajalle saadaan riittävää vastinetta. Olen myös opiskeluissani elämäni matkan varrella sekä muissa oman arjen ihanissa unelmissa, joita olen itselleni tai elämääni halunnut, hyödyntänyt samaa suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta.”

 

Koska Tarjalla on tavoiteasetantaan ja tavoitteellisuuteen pitkä perspektiivi ja vahva kokemus, Merja halusi kysyä häneltä muutaman kysymyksen näihin asioihin liittyen. Ensimmäiseksi Merjaa kiinnosti miksi ihmeessä tavoitteiden saavuttaminen on niin hankalaa?

”Tavoitteiden asettamista ei kovin paljon opeteta missään vaiheessa. Tavoitteita kyllä laaditaan, mutta polkua sinne menemiseen ei tehdä riittävän suunnitelmallisesti. Silloin ei osata varautua eteen tuleviin mutkiin matkalla, motivaation laskuun tai kiinnostuksen hiipumiseen. Voi myös olla, että ihminen ei selkeytä tavoitetta itselleen. Hyvä tavoite on kirjoitettava ylös. Se on osattava muotoilla sanoiksi tai luvuiksi. Se on osattava sanoa ääneen. Mitä minä haluan. Mitä haluan saavuttaa. Sille on asetettava joku ajanjakso, aikataulu toteutukselle. Lisäksi sen toteuttamiseen on löydettävä aikaa. Tämä aika on pois jostain muusta. Saattaa olla, että aika ei riitä, kun sitä ei ole allokoitu kalenteriin tai aikatauluun.”

”Tavoite voi olla myös muiden asettama tai ohjaama. Tästä esimerkkinä voi olla nuorella opiskelupaikan valinta. Jos vanhemmat pyrkivät ohjaamaan nuorta, että menet nyt oikeustieteelliseen, se on sinulle oikea paikka ja hyvin palkattu työ jne, voi käydä niin, että nuori pyrkii sinne ja pääseekin, mutta oliko valinta hänen vai tuliko se ohjauksena hänelle. Aloittaessa nuori on intoa täynnä, mutta vähän ajan kuluttua alkaa kiinnostus hiipua ja hänestä tuntuu, ettei hän haluakaan juristiksi. Hän haluaa jotakin ihan muuta. Hän saattaa keskeyttää. Eli kaikissa tilanteissa meidän pitäisi ensin selkeyttää itsellemme, mitä haluamme. Onko tavoite aidosti minun oma tavoite .”

”Kaikki eivät tarvitse tavoitteita tai eivät halua niitä elämäänsä. Tämä on fine. Jos ei ole tavoitteita, voi elää elämäänsä hyvinkin onnellisena ja saada paljon aikaiseksi. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että ei ehdi kaikkea, ei saa tehtyä, ei tiedä mitä tekisi jne, silloin kannattaa lähteä miettimään, minkä yhden asian haluaa saavuttaa. Asettaa tavoite tälle yhdelle ainoalle asialle ja lähteä etenemään sen toteuttamiseksi.”

 

Merja mielestä tavoitteiden edistäminen ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä, joten miten niitä omia tavoitteita kannattaisi sitten edistää?

”Kirjoittamalla tavoite ensin paperille. Ihan konkreettisesti miettiä, mitä itse haluaa. Se voi olla vaikka kuukauden kesälomamatka. Halu matkustaa jonnekin, mutta mihin, milloin, minkä pituinen ja kenen kanssa. Sen jälkeen olisi hyvä miettiä, onko tämä realistinen tavoite eli onko tavoite toteutettavissa. Onko ylipäätänsä mahdollista pitää kuukausi lomaa, lähteä kuukaudeksi pois ja mitä maksaa. Onko tämä tärkeä tavoite, haluaako oikeasti matkalle kuukaudeksi. Jos tavoite tuntuu edelleenkin omalta ja tärkeältä, aloitetaan pilkkominen. Pilkotaan siis tavoite riittävän pieniin osiin, jaetaan tekeminen viikko- ja päivätasolle. Allokoidaan aikaa siihen eli viedään se viikottaiseen ja päivittäiseen aikatauluun, pidetään kiinni tekemisestä. Mietitään jo valmiiksi mitä syitä keksin itselleni voidakseni jättää tekemisen väliin. Palkinto on myös usein porkkana, joka saa jatkamaan. Kannattaa valmiiksi miettiä itselleen sopivia pieniä palkintoja matkan varrelle. Onnistuminen, tunne että on tehnyt mitä suunnitteli, ruokkii onnistumisesta. Onnistumisen kierrettä on helppo jatkaa. Takapakkeja tulee aina, ja näihin pitää myös henkisesti varautua. Jos näitä tulee liikaa, alkavat ne helposti syödä motivaatiota.”

 

Mitkä ovat siis lyhyesti listattuna ne tärkeimmät asiat tavoiteasetannassa?

1. Oma innostus
2. Oma halu toteuttaa asia
3. Pilkkominen tekemisen tasolle
4. Aikatauluttaminen omaan ajankäyttöön
5. Usko onnistumiseen

”Tarvitaan ripaus intohimoa, hyppysellinen innostusta ja lusikallinen motivaatiota.”

 

Merja on usein huomannut, miten motivaatio tekemiseen voi hiipua aika nopeastikin, niin myös hänellä itsellään. Miten ihminen pystyy ylläpitämään motivaatiotaan?

”Motivaatio on mielenkiintoinen asia. Yleensä motivaatio säilyy, jos aidosti, oikeasti haluaa saavuttaa tavoitteen. Sen mitä tekee, pitää lähteä itsestä. Puhutaan sisäisestä motivaatiosta, joka on kaikkein tärkein. Asian, tekemisen, tavoitteen on oltava itselle tärkeä. Lisäksi motivaatiota ruokkii se, että kokee onnistumista ja tämä taas auttaa jatkamaan. Motivaatiota voidaan ruokkia myös erilaisilla palkinnoilla. Voi miettiä valmiiksi mistä palkitsee itsensä ja millaisella palkinnolla. Porkkana on hyvä motivaattori. Hyvä keino on myös etsiä tsemppaajia itselle eli joku henkilö, joka tsemppaa siinä vaiheessa, kun oma motivaatio hiipuu. Toisesta ihmisestä voi olla paljon apua, hän voi myös toimia ”valvovana” tahona. Jos täytyy raportoida jollekin toiselle omaa tekemistään, usein tämä auttaa asioiden edistämisessä .”

 

Entä ajankäyttö, miten siihen pitäisi kiinnittää huomiota?

”Aikaa ei ole kellään enempää kuin toisella. Aikaa ei myöskään tule mistään lisää. Tunnit eivät lisäänny vuorokaudessa ,vaikka kuinka yrittäisi. Olen tätä itsekin joskus yrittänyt eli saada lisätunteja vuorokauteen. Aika täytyy allokoida, miettiä ja priorisoida, mitä asioita tekee. Jostain on vähennettävä tai otettava aikaa pois, jos aikoo käyttää sitä johonkin uuteen asiaan.”

”Jos tavoite on riittävän innostava ja kiinnostava, niin yleensä se aika siihen tekemiseen löytyy. Jos taas se ei oikeasti innosta, niin silloin kummasti aikaa vain ei tahdo millään löytyä. Kalenteri siis esiin ja tekeminen sinne.”

 

Kiitos Tarja näistä mahtavista neuvoista. Juuri tähän tarpeeseen on kehitetty KasvuStoorin 2019 tavoitekalenteri, haluamme tsempata sinua lopettamaan aikomisen ja aloittamaan tekemisen! Tilaa kalenteriuutuus KasvuStoorin verkkokaupasta tai hae se itsellesi lähimmäisestä Suomalaisen Kirjakaupan myymälästä

 

Jätä kommenttisi